Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Несебър затвърди сътрудничеството си с 18-ти район на Будапеща
Автор: Екип Burgas24.bg 14:25 / 12.03.2012Коментари (0)602
©
Кметът на Община Несебър Николай Димитров се срещна с колегата си, кметът на 18-ти район на Будапеща Атила Юги. На срещата присъстваха още секретарят Стойко Стоянов, зам.-кметовете Виктор Борисов и Иван Гургов, зам.-кметът на 18-ти район на Будапеща, Золтан Леви и служители отговарящи за спорта и побратимите градове на 18-ти район.

Кметът Николай Димитров приветства гостите с добре дошли в единствения град в България, вписан в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и сподели, че се надява техния престой тук да бъде ползотворен и полезен и доброто сътрудничество между Община Несебър и 18-ти район на Будапеща да се затвърди още повече.

Трите основни точки, по които разговаряха присъстващите бяха свързани със спорта, туризма и европейските програми. Идеята на унгарските представители бе, в бъдеще да се проведат срещи между младежкия хандбален отбор на Несебър и местния хандбален отбор на 18-ти район на Будапеща. Кметът Николай Димитров прие идеята и сподели, че Община Несебър винаги е отворена за всякакви спортни прояви, както на местно, така и на международно ниво. Пример за това, градоначалникът даде със спортна проява между Унгария и България, на която Община Несебър беше домакин. Футболният турнирът се проведе в края на май 2011 г. под надслов "Искам да бъда" и в него участие взеха общо 150 ученика от етнически произход. Различното в този турнир беше, че за първа година, освен български отбори, в него се включи и смесен етнически отбор от Унгария. Повод за турнира беше и визитата на Унгарската посланичка Нейно Превъзходителство Юдит Ланг, която остана очарована от Несебър, не само като град Световно културно наследство, но и като място, в което усилено се работи, за да може то да бъде запазено за поколенията. В тази връзка, кметът на 18-ти Район на Будапеща г-н Юги сподели, че през август месец тази година, предстои назначаването на нов посланик на Унгария за България и той ще бъде от 18-ти район, а градоначалникът Николай Димитров побърза предварително да отправи покана към бъдещия посланик да гостува на Несебър и да се запознае от близо с неговите ценности и култура. Унгарските гости имаха и възможността лично да се запознаят със спортните терени, с които разполага Община Несебър, където отново обсъдиха бъдещото си сътрудничество в областта на спорта и най-вече на хандбала.

Другата причина, кметът на 18-ти район на Будапеща и неговите колеги, да посетят града на ЮНЕСКО, бе да се запознаят лично с условията за настаняване и хотелската база в Несебър и Слънчев бряг. В двудневното си посещение те имаха възможността да направят това, въпреки, че в момента нямаше как да придобият пълна представа за летния туризъм в региона, тъй като в момента той е извън сезон. Гостите се срещнаха и с началника на отдел "Управление на проекти по ЕФ", Галина Бабева, като заедно обсъдиха възможността за съвместно кандидатстване на Община Несебър и 18-ти район на Будапеща по програма "Интерег". Програмата се финансира от Структурните фондове на Европейския съюз и включва в себе си три направления - трансгранично сътрудничество, транснационално сътрудничество, интеррегионално сътрудничество.

По време на двудневната си визита, кметът на 18-ти район на Будапеща Атила Юги и неговите колеги имаха възможността да се запознаят отблизо с историята и културата на Старинен Несебър, да разгледат неговите църкви и средновековни къщи. Унгарските гости се запознаха отблизо и с народния фолклор на България, като посетиха концерта-спектакъл по случай 45 годишнината от създаването на Фолклорен ансамбъл "Слънчев бряг".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: