Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Царево пак проверява плажовете си
Автор: Екип Burgas24.bg 17:21 / 15.07.2010Коментари (0)390
© Burgas24.bg
Община Царево започна обстойни проверки по морските плажове. Комисия, назначена от кмета, провери плажовете "Корал", "Мечата дупка", Малък плаж Лозенец, "Арапя", "Оазис", "Нестинарка" и Северния плаж на Ахтопол. Комисията проверяваше обозначени ли са зоните за къпане, има ли на входните места указателни табели със схема за платените чадъри и свободните за плажуване зони, осигурени ли са достъпът до плажа и свободното преминаване през неговата територия, или го възпрепятстват съоръжения и ограничения. Общинските служители брояха спасителните постове, спасителите и изискваха договорите с медицинския персонал. Комисията провери и всички сигнали на граждани за нередности по плажовете. Това лято Община Царево пусна постоянен открит телефон 0590 5 28 08, на който гражданите съобщават за всякакви проблеми с плажовете.

Като цяло впечатленията на комисията от проверките до момента са, че основното нарушение по плажовете е прекомерното поставяне на платени чадъри и дискриминационното отношение към туристите, които не желаят да ги ползват. Проверяващите констатираха, че по много от плажовете свободните зони не се почистват и не се охраняват, а задължителните табели на подходите, които информират плажуващите, че влизането в плажа е свободно и безплатно, липсват навсякъде. Най-чисти са плажните ивици, за които общината е сключила договор за стопанисване. В почти всички протоколи комисията написа предписания за осигуряване на 50 % свободна зона за плажуване, като се редуват свободни с платени зони и всички да са с излаз на морето.

Комисията провери сигнала за плажа на "Арапя", но не откри нарушения. Почти целият плаж е с безплатни чадъри. Платена е само зоната пред сърф училището в най-северната част на плажната ивица. Идеята на концесионера е плажът да е свободен, за да се пълни заведението му. Водните атракции тук

също са на ниски цени - канута, водни колела и аквапарк се дават за по 5 лв. За да не бъдат обезпокоявани туристите, няма и джетове.

На най-големи нарушения се натъкнаха общинските служители на "Оазис". Един от най-красивите плажове по Южното Черноморие в действителност е изцяло платена зона. Чадърите са опънати от единия до другия му край, а свободно плажуващите са избутани при джетовете в най-южната част на половинкилометровата плажна ивица. В горещия ден вчера морето бе като тепсия, но къпането в безплатната зона бе забранено, а червен флаг стряскаше плажуващите. Зоната бе непочистена и неохраняема. Спасители нямаше и по другите постове. Близо 20 минути обикаляха проверяващите, но никъде не ги видяха. После се разбра, че чистели плажната ивица.

Приблизително 50 кв. м пясък безплатно могат да ползват плажуващите на "Оазис"и в другия край на плажа. Докато траеше огледът на плажа, окуражени, че служителите от общината осъществяват контрол, туристи се оплакаха, че ги гонят в ъглите. За проверяващите бе видно и с просто око, че свободната от чадъри пясъчна ивица не е повече от 4-5 % от активната пясъчна площ. Друго показва обаче схемата за разполагане на преместваеми обекти, одобрена от МРРБ. В нея са обозначени три охраняеми зони за безплатно плажуване. Сега върху тях има платени чадъри. Цената за чадър и три шезлонга е 35 лв.

На открития телефон днес постъпиха два сигнала от собственици на имоти в местността "Тарфа", Лозенец, която се намира точно над бившия къмпинг "Оазис". Оплакванията са от силния шум от заведенията, който нарушава спокойствието на живеещите в този район.

На територията на общината има 26 плажа, 8 от които са отдадени на концесия. За 6 от тях са сключени договори за наем, единият с МРРБ, а останалите с Община Царево. Общината ще предприеме действия по прекратяване на договора с наемателя на Попския плаж, който не изпълнява задълженията си по него и в интерес на туристите ще се ангажира да го почиства през цялото лято.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигранти и бежанци
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: