Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няма да уволняват директора на парк "Странджа"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:25 / 10.03.2009Коментари (0)691
Директорите на природните паркове "Странджа" Стефан Златаров, "Витоша" Тома Белев и "Врачански Балкан" Николай Ненчев остават на постовете си. Новината оповестиха от екологичната организация "Зелени Балкани".

Решението е на председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков и е обявено по време на среща с представители на екоорганизации, организирана от вицепремиера Меглена Плугчиева в понеделник вечерта.

На нея Юруков е представил резултатите от проверката на инспектората на Държавната агенция по горите в трите дирекции на природните паркове "Странджа" , "Витоша" и "Врачански Балкан". Според тях няма констатирани тежки нарушения при стопанисването на парковете, а всички установени слабости вече са отстранени. Юруков обаче не е обяснил защо е разпоредил да бъде направена ревизия точно в тези три парка, при положение, че през последните години такива не е имало в нито една защитена територия, подчинена на ДАГ.

Еколозите заявиха на срещата, че уволнението на директори, изпълняващи съвестно служебните си задължения, няма да е добър знак за обществото и ще е доказателство за корупция и угаждане на сенчести интереси.

След края на разговорите Плугчиева е обобщила общата позиция и на двете страни, според които плановете за управление на природните паркове трябва да се спазват във вида, в който са приети. Ако има предложения за тяхната промяна, това трябва да става по законовия ред, а не чрез подхода на "свършения факт", лобистки кампании в медиите и оказване на натиск.

Представителите на ДАГ и природозащитниците са на мнение, че трябва да се проведе експертна и обществена дискусия по предложенията за развитие на туризма на Витоша.

Освен това са планирали общо посещение в парк "Странджа", за да се тушира напрежението и да се подобри комуникацията между местните власти и дирекцията на парка. Една от причините за проверката в "Странджа" бяха сигнали на кметовете на Царево и на Малко Търново срещу директора на парка Стефан Златаров.

В края на февруари тази година се появи информация, че се подготвя отстраняването от постовете на тримата директори. Това доведе до серия протести на природозащитници.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: