Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко са значимите археологически открития в Созопол за 2013 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 30.12.2013Коментари (0)756
©
Едно от значимите открития през тази година в Созопол е било при проучванията на остров "Св. Кирик и Йолита", каза Димитър Недев, директор на археологическия музей в града. Това се е случило при проучване на култова яма на острова от младия археолог Теодора Богданова от екипа на доц. Кръстина Панайотова.

"Откриването на тази яма реши един дългогодишен научен спор относно локацията на храма на бог Аполон - Лечител. В тази яма наред с великолепните зооморфни вази от първата половина на шести век, които са изработени във вид на животни се откри една чаша с графит и врязан надпис, в който се казва, че някой се жител на Парос името му не се е запазило дарява чашата на бог Аполон - Лечител. Това свидетелство категорично след няколко десетилетия доказва тезата на най-известния български епиграф проф. Георги Михайлов, който съобщава, че е видял табелката на храма, която е по-късно е изгубена. Това е категорично свидетелство, че храмът на Аполон-Лечител се намира на остров "Св. Кирик и Йолита". Там в експедицията участваха американски доброволци в сътрудничество с фондация "Балканско наследство", която подпомага българската археология", каза Недев.

Той допълни, че другото значимо археологическо откритие през годината е свързано с проучването на най-древния питеен водопровод, който започва от Райския залив и отива до кв. "Харманите". По време на изграждането на водния цикъл и пречиствателната станция в Созопол се извършват археологически наблюдения и разкопки и са открити няколко гроба и крайната дестинация на този тръбопровод.

"Имаме нови данни и за отходна система. Една много интересна събирателна шахта,свързана с отходна канализация. Шахтата е направена от пробит питос, през който преминават тръбите. Все още този факт се проучва. Третото значимо събитие е проучването на крепостните стени. Разкри се много интересен участък от югоизточната крепостна стена с металургични пещи и строителни нива, които категорично потвърждават датата на изграждане. Бяха открити две металургични пещи, които допълват южния вход към крепостта от архаичната епоха в края на шести век преди Христа. Тези металургични открития са свързани с реализацията, която планираме през следващата година за българо-германски проект за изследване на металургията В резултат на последните проучвания се доказва, че Созопол е един от най-древните металургични центрове в Европа и богатствата на по- късната Аполония създадена през седми век се дължи не само на нейната локация, удобни пристанища и търговската и дейност, но и на добиваните метали", каза още Недев.

Той допълни, че металургията в Созопол се датира в края на пето хилядолетия и за това археолозите са оптимистично настроени на планиран доста сме оптимистично настроени за резултатите от планираните българо-германски проучвания през новата година.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: