© | | Началото винаги е третият четвъртък на ноември, когато светът посреща новата реколта вино. Тази година у нас празникът бе подобаващо отбелязан с Каберне Нуво 2009, създадено в духа на прочутата френска традиция на Божоле Нуво (Новото Божоле) - червеното злато на Франция.Преди повече от 20 години, бургаските винари първи в България започват да празнуват новата си реколта с младо каберне. Традицията продължава и днес винарска изба „Черноморско злато"- Поморие с очарователно младо вино, изцяло направено от грозде каберне совиньон.
С френското божоле си приличат по цвят - поморийското Каберне Нуво е рубинено червено с характерни виолетови нюанси, които издават младостта му; по плодов аромат и вкус, в който се откриват горска ягода и къпина. А също и с това, че гроздето е брано на ръка, както правят и в Божоле, от специално избран южен склон от собствените лозя на избата в Трояново. Каберне Нуво се консумира охладено, за да е по-свежо и плодово.
Както повелява традицията, новото вино трябва да се пие по много и на големи глътки.
Източник: factor-bs.com |