Нивото на Черно Море се вдигнало с половин метър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:27 / 12.03.2010
2902
Нивото на Черно море се е вдигнало с между 40 и 60 см и затова бурята докара такива разрушителни вълни, твърдят експертите от Института по океанология. "Мократа" година, както и продължителните силни ветрове от една посока са довели до повишението, което със сигурност е "изяло" и част от територията на страната.

"Сами по себе си тези вълни не са изключителни, но са наистина големи", каза ст.н.с.Атанас Палазов от Института по океанология във Варна. Има различни начини за мерене, смятаме, че вълните са 3-4 метра сега, но това не е максимумът. Проблемът не е в тяхната височина, а в това, че се повдигна нивото на морето.

Когато дъното стане плитко, вълните се разрушават и тази разрушителна сила не е шега, имат голяма енергия. В института имали данни за щети по брега край Балчик, Траката, Шкорпиловци и Иракли. Има изядени плажове, но причината за това не е само във вълнението. Пясъкът се натрупва от наносни потоци, а важна роля играят и буните, обяснява експертът.

В Кранево, където щетите са най-големи, няколко плажни заведения са напълно унищожени. В Слънчев бряг култовото "Какао бийч" е спасено, благодарение на пясъчна дига издигната от арендаторите.

Младежи идват на групи на плажа в Кранево да гледат пораженията от вълните. "Цял ден не съм седнал, ходя да завръщам зяпачите, че е опасно", казва охранителят Иван. Остави, че могат да се омокрят, ами водата е скъсала кабели с ток, които са опасни", казва гардът. Той показа също и коварни места, където, ако стъпиш на мокрия пясък, пропада.

Две лодки изчезнаха, а пет са натрошени в мидарна край Каварна. По цялото Северно Черноморие рибарските селища са прогизнали, а плажовете изядени от големите вълни. "Такова чудо не съм виждал от 17 г.", казва рибарят Мартин Димитров.

Зяпачи минават и по алеята на Златни пясъци. Оглеждат щетите по плажните заведения. В прибоя плуват тръби, кабели, камъш и дървения, остатък от вар. "Ще се обадя на мой приятел, че заведението му вече го няма", казва мъж слязъл за малко от колата си на брега.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)

Още по темата (40):
26.10.2010 Кметът Николов издейства още 340 000 лв. заради щетите при зимните
наводнения
19.07.2010 Кметът Николов издейства още 82 000 лв. за пострадалите при зимните наводнения селища
31.05.2010 Изплащат 46 000 лв. на пострадалите от наводненията бургазлии
28.04.2010 Кметът издейства 46 000 лв. за пострадалите от наводненията бургаски квартали
30.03.2010 Земеделците, чиито земи пострадаха при наводненията, ще получат обезщетения
11.03.2010 Отвориха пътя Рудник - Брястовец
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).