Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебърска екоинициатива вдъхновена от Норвегия
Автор: Екип Burgas24.bg 14:09 / 30.03.2011Коментари (0)599
©
Миналогодишният празник на Несебър, преминал под мотото "Аз обичам Зелен Несебър" е вдъхновен от Норвегия, сподели кметът на Несебър Николай Димитров по време на среща с кметове и общински експерти от северната страна. Гостите посетиха вчера следобед градът на ЮНЕСКО по покана на градоначалника. Делегацията е в България заради участие в проект на Асоциацията на българските черноморски общини "Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини". Проектът е финансиран от Българо-Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и Румъния. Водещ партньор е Националното сдружение на общините в Норвегия, а координатор от българска страна е Асоциацията на българските черноморски общини.

На провелата се вчера среща, градоначалникът приветства гостите си, като накратко ги запозна с историята на Несебър. Той разказа, че общинска администрация влага много усилия в съхранението на града, както и в международното му популяризиране. Николай Димитров не пропусна да отбележи и добрите си впечатления от ползотворната среща в Норвегия, състояла се в периода 2-6 юни 2010 г., отново по същия проект. Много от добрите практики на норвежците вече са приложени на местно ниво и показват добри резултати. Пример за това е приоритетния през изминалата година отрасъл, екологията.

Според кмета на Несебър основният поминък в общината - туризмът, трябва да бъде екологизиран. Първата стъпка за това беше празникът на града 15 август, който протече под името "Аз обичам Зелен Несебър".

Подробности за екологичната инициатива, разказа зам.-кметът по "Култура, образование и международно сътрудничество" Ели Кирилова. Тя уточни, че инициативата "Аз обичам Зелен Несебър" се зарежда именно след посещението на градоначалника и неговите колеги в Норвегия през миналото лято. Според Ели Кирилова норвежците са дали нагледен пример за градивния "диалог" между хората и природата. Заместник-кметът запозна присъстващите с всички подробности около инициативата и добрите практики, които са заимствали от северния народ. Тя не пропусна да отбележи, че резултатите вече са на лице, а усилията на общинска администрация да приобщи хората към идеята за екологията са успешни. Пример за това са стотиците деца, които доброволно се включиха в екопразника на Несебър. Те носеха тениски и шапки с логото "Аз обичам Зелен Несебър" и раздаваха флайери с еко послания, като с голям ентусиазъм приеха инициативата и оцениха колко е важно техният град да бъде чист и красив.

В края на срещата гостите бяха запознати и с друга екологична инициатива, в която община Несебър взима участие. Проектът е "Да спасим в суматохата кестените" и е на списание "Осем" и "Вашият градинар" ООД, с подкрепата на Столична община. В инициативата отново е мобилизирано младото поколение на община Несебър. Повече от 90 ученика от Обзор и Гюльовца вече изработват капани за молците, които унищожават кестените, както и къщички за птиците, които са верни помощници в борбата срещу вредителите.
Преди да отпътува, делегацията посети старинния Несебър, заради което културно-историческо богаство той е единственият град в България, вписан в листата на ЮНЕСКО.
В делегацията, предвождана от Марияна Кънчева, изпълнителен директор на АБЧО, участваха:

1. Венцислава Янчовка - Програмен Директор на Иновация Норвегия - офис България
1. Мартин Нордерхуг - Кмет на Община Трисил, Норвегия
2. Алф Енгер, регионален съветник, Сьор Йостерал, Норвегия
3. Робърт Свендсен - Община Арендал
4. Анна-Карин Пусарт, Община Арендал
5. Ханс Якоб Мидске - НЕПАС (Партньори по проекта)
6. Клаас ван Хук - НЕПАС, Норвегия (Партньори по проекта )
7. Руне Клостер Твед - представител на Сдружение на общините от град Ставангер
8. Гюнбьорг Наавик - Ръководител на проекта, представител на Национално Сдружение на Общините, Норвегия








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: