Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър взе две награди на изложението „Културен туризъм” във Велико Търново
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 19.04.2010Коментари (0)782
©
Община Несебър заслужено спечели две награди на престижното изложение „Културен туризъм" във Велико Търново, в което взеха участие над 60 общини. Единият приз е за инициативата "Празнувай с нас", която превръща градските празници в продукт на културния туризъм. На тържествена церемония в атракциона „Калоянова крепост" отличието бе връчено на кмета на Несебър Николай Димитров от градоначалника на старопрестолния град д-р Румен Рашев. „Тази награда е втората добра новина за нашия град, защото днес в Несебър акостира първият туристически кораб, който дава своебразен старт на туристическия сезон. 100% от пасажерите, които слизат, потребяват културен туризъм. Това ни води на мисълта, че развивайки този тип туризъм, сме на верния път за по-доброто развитие на града ни.", каза в словото си кметът Николай Димитров.

За първи път Несебър получи и още една награда на изложението. Тя е за рекламния филм „Никулден в Несебър", който взе участие във филмовия фестивал „На източния бряг на Европа". В протокола на заседание на журито е записано, че наградата се присъжда заради „отчетливото и емоционално послание и оригиналния поглед към един морски курорт извън сезона". Известният тв водещ и пътешественик Симеон Идакиев връчи приза на Ели Кирилова, заместник-кмет по „Образование, култура и международно сътрудничество". „Казват, че в културния туризъм е важно да присъстват легендите, затова ние се постарахме да има и такъв момент. Ние създадохме този филм по действителен случай и там е неговото очарование, неговата сила, неповторимо въздействие и искреност", сподели Ели Кирилова. Работата на общината по разработване на нови културни продукти продължава, като идеята е в тяхното създаване да присъства и местната инициатива. Успешното преодоляване на кризата е именно развитието и усъвършенстване на културния туризъм в Несебър.

Сред присъстващите на церемонията по награждаването бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, зам.- министърът на културата Тодор Чобанов, кметове и посланици на участващите дестинации на седмото изложение „Културен туризъм".

Ден преди раздаване на отличията, община Несебър представи за първи път пред публика в търновски клуб създадения от нея културен сувенир, още една от живите визитни картички на града. Става дума за малко шишенце с водата от старата чешма на Южния плаж, която неотдавна - след 30 годишно забвение, се разкри отново от пясъка. След направени проби се установява, че водата е годна за пиене, като според местни легенди, ако жена пие от нея запазва своята младост и красота.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: