Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър възстанови паметника на войводата Димитър Занешев
Автор: Екип Burgas24.bg 13:26 / 16.07.2012Коментари (0)10123
©
Обществеността в Несебър възстанови в нов и още по-представителен вид паметника на големия български борец на национално обединение Димитър Занешев. Плочата бе поругана и счупена преди 3 месеца от вандали. Незабавно се създаде инициативен комитет под егидата на Македонското културно-благотворително братство "Тодор Александров". В него се включиха граждани, бизнесмени и общинари. "Ние вярваме, че рано или късно имената на виновниците ще излязат наяве и те ще понесат клеймото на презрението от цялото ни общество." категорично заявиха членовете на братството. Призивът им да бъде възстановена плочата в най-кратки срокове срещна моментален отклик и 16 благотворители успяха да съберат нужната за ремонта сума. Техните имена бяха огласени в благодарствена декларация от името на братството.

Димитър Занешев е виден български революционер и деец от ВМОРО. Роден е в гр. Воден, Егейска Македония. Възпитаник на Солунската българска гимназия и делегат на Солунския конгрес на ВМОРО през 1903 г. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на главния въстанически щаб на революционен окръг "Кожух". В годините след въстанието е активен участник в четите на ВМОРО в Беломорието и отстоява с оръжие в ръка борбата на българите за национално освобождение. След националните катастрофи и загубата на тези български земи, емигрира в свободна България и се заселва в Несебър, както много други македонски бежанци. Лично е бил председател на македонското братство "Тодор Александров" - Несебър. Занешев умира през 1962 г. в София, а признателните му съграждани му издигат паметник за прослава на неговия самоoтвержен и отдаден на Отечеството живот.

"Не трябва да остане и капка съмнение, че великата саможертва на героите на България е забравена, че не помним миналото и сме погребали признателността си. Нашата свобода е дело на онези големи българи, които не се поколебаха да разменят живота си за нея. Наш дълг е да опазим спомена за тях." развълнува се след възстановяването кметът на Несебър Николай Димитров.

Община Несебър доказва във времето си своето активно отношение към националните ни идеали. Николай Димитров проведе и среща със съвременните македонски емигранти сем. Здравески от Прилеп, които потърсиха спасение в България преди година, заради репресии срещу българите там. Несебър бе една от първите български институции, които подадоха ръка на пострадалите наши сънародници. Здравески и зам. председателят на македонското братство Иван Бабев запознаха Димитров с идеята си да организират общобългарски събор по повод Илинден /20 юли/ датата на избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Кметът пое ангажимент да окаже съдействие за родолюбивото начинание, което се организира за пръв път. Целта е да се съберат българи от свободните ни земи и зад граница, които да възкресят с обща почит някогашното загубено национално единение от началото на миналия век.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: