Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър ще отбележи Деня на Независимостта и Деня без автомобили
Автор: Екип Burgas24.bg 13:42 / 20.09.2010Коментари (0)345
© Burgas24.bg
Заместник-кметове, началници на отдели и служители в общинска администрация, както и участници от спорните клубове ще се придвижат с велосипеди до крепостните стени на стария Несебър на 22 септември, където в 10.30 часа ще бъде вдигнат националния флаг по случай деня на Независимостта на Република България. Националният ни празник съвпада и с Европейския ден без автомобили, който ще бъде отбелязан в Несебър с велокрос. Началото на проявата е от сцената на крайбрежния булевард в 10 часа, където еколози от общината ще разкажат повече за деня без автомобили и идеята на инициативата. Крайната точка на спортното събитие ще са крепостните стени в Стария град, където пък акцентът ще е върху значимостта на Независимостта на България и смисълът на този исторически акт в наши дни.

Целта на Европейския ден без автомобили, който се провежда ежегодно на 22 септември, е да се привлекат повече съмишленици на идеята за устойчивата мобилност на населението в градска среда. Една от основните цели е и привличане вниманието на хората към нуждата от промяна в начините за придвижване в града като предпоставка за борбата с промените в климата. Това е залегнало и в инициативата "Зелен Несебър", стартирана на празника на града на ЮНЕСКО на 15 август. Такива инициативи, като посочените, повишават самосъзнанието на индивидите, фокусират вниманието към екологията и природосъобразното поведение на съвременния човек към заобикалящия го свят. Отговорното отношение едновременно към нуждите на хората и природата е една от важните предпоставки за постигане на система за устойчива мобилност. Всъщност велокросът се провежда под шапката на "Зелен Несебър" и е още една възможност да се припомни колко е важно да опазваме околната среда. Към спорната проява може да се присъедини всеки и да изрази своето отношение към Зелен Несебър, като се включи в шествие по същия маршрут.

Община Несебър призовава в Деня без автомобили да се движим повече пеша или да преминем дадено разстояние с колело, особено във все още благоприятните за това есенни дни. В почивния ден може да отделите време за вашето дете, което да поиграе в Южния парк сред зеленината на природата. Друг вариант е да отидете на гости на приятелите си пеша, без автомобил, или да си поговорите в приятна компания, наслаждавайки на морето по панорамния северен булевард, провлака или стария град например.

В Несебър честванията не свършват с тържествено издигане на националния флаг по случай деня на Независимостта на Република България. По-късно вечерта - от 19.30 ч. жители и гости на морския град ще могат да видят на сцената на амфитеатъра музикално-танцовия спектакъл "Несебър"- най-новият културен продукт на община Несебър.

Във времето, в което ще се проведе велокросът - между 10.00 и 10.30 часа, провлакът, свързващ новата със старата част на Несебър, ще бъде затворен за движение на автомобили.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: