Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър представи проекта за реставрация на църквата "Св. Йоан Кръстител"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:42 / 08.09.2010Коментари (0)524
©
С представяне на проект за реставрация на "Св. Йоан Кръстител", една от емблематичните църкви в града на ЮНЕСКО, бе отбелязан днес Деня на солидарността на градовете със световно културно наследство. Събитието събра в музей "Старинен Несебър" специалисти, представители на общината, медии и местната общност. В началото на срещата Ели Кирилова, зам.-кмет по "Култура, образование и международно сътрудничество", постави акцента върху осмислянето на значението и отговорностите на Несебър, като град в листата на ЮНЕСКО. В този контекст кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че целта на общинска администрация е, наред с културните и архитектурни паметници, да съществува и търговия за посетители и туристи, която да бъде в определени граници и по най-добрия оптимален начин. Регламентирането ще се реализира чрез Плана за управление и опазване на старинен Несебър, който се изготвя съвместно с Министерството на културата и община Несебър, и тогава ще бъдат ясни критериите за търговия и реклама. Кметът подчерта още, че общият интерес - опазването на стария Несебър, трябва да стои над личните интереси и трябва всеки да даде своя принос за главната цел. Общинска администрация полага усилия за опазването и развитие на паметниците на културата и още един пример за това е църквата "Йоан Кръстител", чийто проект за реставрация бе представен днес.

Председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки запозна всички заинтересовани с някои любопитни подробности, като сред основните моменти бе анализират на мястото на църквата в контекста на архитектурната среда в Стария Несебър. "При изготвяне на проекта бе отчетена и уникалността на храма "Св.Йоан Кръстител". Той е един от шедьоврите на средновековната църковна архитектура, и е единствен, сред останалите църкви в Несебър, илюстриращ прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква. Освен всичк

©
о друго храмът е особено красив и изящен с простотата на своята конструкция.", подчерта експертът.
Авторите на проекта предлагат да се създаде и да се разработи един културен, "Духовен път", който да включва "Св.Йоан Кръстител" и останалите средновековни църкви. Всъщност голямата идея на общината е свързана именно с развитието на този маршрут и неговото популяризиране сред посетителите на Несебър. Другите идеи, които също предстоят да бъдат реализирани - реставрация на двете църкви "Св. Архангел Михаил и Гаврил" и "Св. Параскева", за която общината има проект, и реставрация на средновековния комплекс "Св. Йоан Алитургетос", за която предстои да се изготви проект, са чудесна предпоставка за реализиране на този "Духовен път".

В проекта за реставрация на "Св.Йоан Кръстител" е обърнато внимание на характера на околната прилежаща среда към църквата. Доц. Белишки обясни, че се получава -образно казано, ядро, в което се намират средновековна църква от X век ("Св. Йоан Кръстител"), църква от началото на XVII век ("Св. Спас"), които много добре се съчетават с ранновизантиски терми, а между тях има една възрожденска структура. Предложена бе организарция на прилежащата на църквата "Св.Йоан Кръстител" среда с цел осмисляне на пространството във връзка с културните ценности в рамките на системата "Духовен път" в Стария Несебър.
Сред проблемите, които трябва да бъдат разрешени обаче, за да се открие красотата на църквата-шедьовър, са неподходящите реклами, застрояването, нерегламентираната търговия, които нарушават визията на църквата и нейното осмисляне в контекста на средновековните храмове. В проекта са проучени, анализирани и дефинирани разрушителните процеси по сградата, направен е анализ на конструкцията и конструктивните проблеми. Идеята е първо да се извърши укрепване на храма, а на втория етап
©
ще се види кои от стенописите могат да бъдат спасени.

Сред акцентите в реставрацията на църквата са: възстановяване на автентичния коничен покрив над купола, почистване на оригиналните ниши по барабана, поставяне на дограма от патинирана стомана, подмяна на покривното покритие с едноолучни керемиди върху хидроизолационен слой, нова метална врата, решетка от патинирана стомана. По отношение на стенописите в проекта се предлага отстраняване на външните фактори, застрашаващи стенописите, проучване, укрепване, интегриране на разрушенията и отстраняване на замърсяването на всички локализирани фрагменти от стенописите, проучване на възможните хипотези за оригинално изписване на църквата. Има идеи в самата църква да се извършват прожекции върху специални подвижни рулонни екрани, а акустиката би позволила да се организират камерни изпълнения, концерти, рецитали и т.н.

След като бъде реставривана в църквата ще бъде извършена инагурация (повторно освещаване), сподели кметът Николай Димитров, така както бе направено и с храма "Св. Стефан" през 2009 година. Надеждите на общинското ръководство са, че след реставрацията си "Св.Йоан Кръстител" ще стане отново културно средище, привличащо както местните хора, така и многобройните туристи на града.

Освен това през есента община Несебър ще представи пълен комплект от документи пред МРРБ за кандидатстване по ОП "Регионално развитие" - Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" за финансиране на проекта за реконструкция и реставрация на "Св. Йоан Кръстител".

По инициатива на общината, фондация "А. Г. Левентис", ИКОМОС - България и ИКОМОС - Гърция, отново през есента Несебър ще е домакин на конференция, посветена на опазването на древните градове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: