Несебър отпразнува Трифон Зарезан тържествено с празник на виното

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:24 / 15.02.2013
782
Жителите на община Несебър отпразнуваха особено тържествено празника на лозарите и виното Трифон Зарезан. Хората тук са потомствено свързани с този занаят и поминък и за тях древната българска традиция има непреходно съдържание.

За да спазят обичая, край лозов масив на земеделска кооперация Несебър в с. Тънково се събраха кметът на общината Николай Димитров, зам-кметове, председателят на земеделската кооперация Стайко Гургов, представители на общинската администрация и съвет, лозари и винари. Специален гост бе най-дългогодишният кмет на Несебър Васил Киров, задържал се на поста над 20 години.

По изконна българска традиция, за здраве и плодородие, лозовите клонки пръв заряза кметът Николай Димитров. Той пожела настоящата година да бъде по-благодатна за стопаните, гроздето по- сладко, а бъчвите - пълни.

Община Несебър е сред най-утвърдените винопроизводители в региона и страната. По данни от 2012 г. на нейна територия се отглеждат 5 000 дка винени лозя и близо 400 дка десертни. Най-разпространените сортове тук са мерло, каберне совиньон, шардоне, димят, юни блан. Голяма част от лозята имат и сертификат за локален произход на гроздето. Общината се нарежда на 4-то място в областта по обем на обезпечените със сертификат масиви.

Голяма част от местните жители са бежанци от беломорските български земи и затова тук Трифон Зарезан е сред най-тачените празници. На този ден в с. Гюльовца традиционно се провежда голям Празник на виното. Тази година тържеството събра стотици фенове на напитката на боговете, дошли да опитат най-отбраните местни бели и червени "елексири". В конкурса за най-добро вино се включиха 6 производители от региона. Песни, танци и весело настроение съпътстваха дегустацията, чрез която специална комисия трябваше да определи кое от вината е най-хубаво. След дълги анализи и спорове, журито все пак реши да присъди първото място на Марин Стоянов. Веднага след него в класацията за най-добър домашен винар се наредиха Янчо Георгиев и Лефтер Атанасов. Тяхната продукция ще бъде специално промотирана, като една от местните ценности.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).