Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър отпразнува Лазаровден и Цветница
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 09.04.2012Коментари (0)846
©
Според обичая в Несебър, всяка година на Лазаровден и Цветница, улиците на града се огласят от народни песни и танци в изпълнение на възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата - Несебър. Без да изневеряват на традицията и тази година танцьорите от първи до осми клас на школата се събраха, за да изпълнят народните традиции на двата празника.

Още от ранни зори на 7 април, пременени в народни носии, младите лазарки обиколиха улиците на Несебър, пеейки обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и берекет. Според обичая, стопаните на къщите, през които минеха, излизаха пред домовете си, за да приветстват лазарките с добре дошли и ги даряваха с яйца, плодове и дребни подаръци, както повелява традицията. В края на своята обиколка, малките възпитаници на ООШИ се събраха заедно на площада до Пощата в новата част на града, където пред събралото се множество изпълниха своите лазарски хора, песни и танци.

Позитивното настроение се пренесе и в следващия ден - празникът Цветница, когато песните и игрите на децата отново не стихнаха. На днешния ден, народните изпълнители обиколиха улиците на старата част на Несебър, за да стигнат до църквата "Св. Успение Богородично". Двора й беше огласен от песни и танци, а преди да си тръгнат, всяко дете взе от църквата върбова клонка, както повелява традицията. От върбовите клонки, момичетата сплетоха венци и се отправиха към река "Хаджийска", където да изпълнят ритуала "кумичене" (хвърляне на върбови венчета в реката). Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали се избира за "кумица". В духа на традициите, през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада до Пощата в Несебър, където с последното изиграно хоро, поставиха край на пролетните празници.

В Обзор, също не изневериха на традицията и отпразнуваха подобаващо Лазаровден. Възпитаниците на хор "Китчица" на възраст между 4 и 12 години, пременени в народни носии, обходиха домовете, като танцуваха и пяха песни за здраве, плодородие и женитба. Те също получиха яйца, лакомства и плодове. В края на празника, събраните яйца бяха разделени по равно между лазарувалите девойки и всяка от тях ще боядиса своите на Велики четвъртък.

В Свети Влас, празникът беше отбелязан с тематична изложба на талантливата, млада художничка - ученичката Любомира Пецанова, организирана съвместно със Съюза на Несебърските художници.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: