Несебър отбеляза 133 години от Освобождението на България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:22 / 03.03.2011
642
Несебър отбеляза 133 години от Освобождението на България с няколко прояви. Днешният трети март започна с Молебен за България, отслужен в църквата "Св. Успение Богородично". Малко след това пред портите на Стария град, в присъствието на заместник-кмета Лазар Япаджиев, председателя на Общински съвет Благой Филипов, общественици, представители на община Несебър и жители на града, Яна Христова, началник отдел "Образование", прочете слово, посветено на "една от най-ярките, най-значимите дати в новата ни история, символ на възродената българска държавност".

Благой Филипов също поздрави своите съграждани с думите, че тази паметна дата е началото на новата българска история. Освен пред паметта на хилядите българи, загинали за свободата на Родината си, г-н Филипов се преклони и пред всички останали нации, допринесли за нашата така жадувана и изстрадана свобода. След това той заедно със заместник-кмета Лазар Япаджиев, под звуците на българския химн, издигнаха националния трибагреник.

Днес бяха обявени и отличените ученици в конкурса за презентация на тема: "Личности, родени, работили или свързали живота си с Несебър - с принос в националната, европейската и световна история". Проявата, която е част от Програмата на общината "Аз живея в Несебър", бе посветена на Националния празник. Работата на Иван Петров, ученик от СОУ "Любен Каравелов" - Несебър, бе отличена като най-добра и му донесе първото място в конкурса. След него, на второ място бе обявена Ивона Панайотова - ученичка от ГРЕ "Г. Ст. Раковски" - Бургас, а на трето място бе класирана Ина Добрева - ученичка от СОУ "Любен Каравелов" - Несебър. Специалната награда за оригинална концепция отиде при Мария Сотирова - ученичка от СОУ "Любен Каравелов" - Несебър.

Финал на празничния 3 март сложи концерт с български възрожденски песни, които разчувстваха събралите се жители и гости на Несебър.

133 години след Освобождението може с право да заявим, че без 3 март 1878 година нямаше да го има и Съединението, и Денят на независимостта. Цялостното последващо историческо развитие на България е заложено в онова, което се случва през пролетта на 1878 година. Именно затова трети март ще пребъде във вечността като празник, който пречиства и сплотява, като гаранция, че винаги ще бъде жив гордия български дух. На 3 март - тази сакрална дата в историята ни, всички ние си припомняме светия и безсмъртен подвиг на нашите деди и свеждаме глави пред паметта на всички онези, отдали живота си за независимостта на нашата Родина.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).