Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неповторимата красота на стария Несебър плени посланичка
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 20.06.2010Коментари (0)572
©
Финландската посланичка Н. Пр. Таря Лайтиайнен остана дълбоко впечатлена от неповторимата красота и ценностите на града на ЮНЕСКО при своето първо посещение в Несебър. Тя се запозна с безценните експонати, изложени в археологическия музей и разгледа с нескрит интерес и внимание някои от най-емблематичните древни църкви. Малко преди да се докосне до хилядолетната култура и история на древния град, тя сподели на среща при кмета Николай Димитров, че: "всяка една страна може да каже ние сме най-красивата в света, но ако това бъде казано от международна организация като ЮНЕСКО, на това се вярва и има тежест. В много европейски страни знакът, логото на ЮНЕСКО е от изключително значение". Тя каза още, че й е напълно ясно "колко много усилия полагате, за да бъде вашият град под егида на престижната организация.", защото тя самата преди време е била представител на Финландия във ЮНЕСКО.

"Ние се стремим чрез културата и историята, която имаме, да постигнем нови форми на туризъм, освен традиционния летен туризъм. Полагаме усилия за развитието на културен, религиозен, конгресен и спортен туризъм, за да може и в останалите сезони Несебър да бъде привлекателна и посещавана дестинация.", каза от своя страна кметът Николай Димитров. По време на визитата финландската посланичка и градоначалникът обсъдиха редица теми в областта на туризма, сигурността на туристите през летния сезон, както възможностите за инвестиции в района. Кметът сподели, че община Несебър се старае да създаде приятни и безопасни условия за престоят и почивката на всички посетители. В тази връзка той спомена, че се провежда всяка година традиционна среща с посланици, консули и туроператори преди началото на сезона, на която освен новостите, се обсъжда и сигурността на туристите през лятото. Градоначалникът сподели, че за това лято освен наличните полицаи, на територията на община Несебър работят още около 60 командировани служители, има и специално звено, което се занимава с решаване на проблема с джепчийството. Стремежът е чрез тези и други действия да се направи престоя на туристите максимално приятен и комфортен.

"Разбирам, че инициатива, за да я има тази среща, е ваша, за което ви благодаря. И тъй като ние имаме много туристи в този район, проявяваме интерес към нея и я очакваме, за да я вместим в нашия график. Връщайки се от последната среща преди туристическия сезон нашият представител сподели, че отношение от страна на общината не би могло да бъде по-добро.", изрази своето задоволство посланичката.
По отношение на чуждестранните инвеститори, кметът сподели, че общинска администрация може да помогне и да съдействието относно коректни инвеститорски компании и фирми, които строят и продават недвижими собственост на територията на Несебър. "Това е отлично, защото много често нас ни търсят за съвет, но в действителност ние не може да дадем такъв. Би било наистина добре, ако можем да ги препращаме към общината.", изрази за пореден път своето задоволство от възможността за

©
сътрудничество финладската гостенка. "С удоволствие ще съдействаме на всички чужди инвеститори", бяха думите на кмета и заедно с посланичката уточниха подробности около съвместните им действия в бъдеще.

По време на разговора Н. Пр. Таря Лайтиайнен даде идея освен да се развива летния туризъм, да се обединят например плажен с кулинарния туризъм. Тя не пропусна да подчертае, че хилядолетната, над 3500- годишна история, която притежава Несебър, би могла да помогне много. От своя страна кметът Николай Димитров разказа, че тази година той и неговият екип имат идея да направят бирен фест, както и "искаме да разработим кулинарни празници, като например празниците на рибата. Освен това имаме богата културна програма през целия летен сезон и тя е достъпна за всеки. Една от живите визитните картички на община Несебър е празникът на града например. Тогава всеки може да бъде част от веселие и да усети духа и настроението на местните хора", разказа кметът.
Посланичката остана очарована както от гостоприемството, от идеите и от инициативите, които общината има и по отношение на активността на местната институция и в европейските програми. В заключение посланичката каза, че до този момент визитата й в община Несебър е била най-ползотворна.

На срещата с градоначалника присъстваха още Красимир Ганчев, Почетен консул на Финландия в България, капитан Никифор Герчев от Почетното консулство, Георги Манолов, зам.кмет по "Управление и проекти по еврофондове".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Телефонни измами
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: