Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Непоказвани платна в памет на Тома Трифоновски в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:18 / 20.09.2011Коментари (0)1240
©
Изложба Тома Трифоновски и приятели ще се открие в Несебър, в градската галерия на Дружеството на художниците от Несебър на 23 септември от 18,30 ч. От 5 октомври експозицията ще бъде представена в Столична библиотека по личната покана на шефът на културната институция Михаил Белчев.

Експозицията е в памет на Тома Трифоновски, от чиято смърт се навършват 9 месеца през септември тази година. Състои се от негови непоказвани досега творби, които са рисувани миналата година, когато творецът се подготвяше за самостоятелна изложба, която по ирония на съдбата трябваше да открие през септември тази есен.

Ще бъдат изложени голи тела, портрети, цветя , последния му автопортрет, както и последните му две платна, които са недовършени. Едновременно с това негови колеги ще покажат свои картини и пластики, като процент от продажбите на произведенията им ще са за финансиране на книгата за Тома Трифоновски "Световете на Томата", която в момента се подготвя.

Това са спомени на негови приятели, колеги, близки за него и изключително интересната съдба, която е имал като дете емигрант в Централна Европа заради Гражданската война в Гърция, като човек и художник с творческа и обществена позиция. Сред участниците в изложбата са Сули Николов, Зоя Минева, Даниела Ненчева, доц. Цветослав Христов, Христо Христов, Райна Йотова, Атанас Гаджев, Саша Игнатова, Манол Манолов и др. Въпреки че Тома Трифоновски не е маринист, Несебър бе един от любимите му градове. Заради многото и невероятни стари църкви, които той рисуваше и които му напомняха за неговото родно място - Костур, град в днешна Северна Гърция, разположен на Костурското езеро , в който има близо 80 църкви от античността до наши дни.

Тома Трифоновски е от водещите автори на 70-те години на миналия век. Той е майстор на голите тела, женски потрети, натюрморти. Изхожда от най-добрите образци на православната живопис, но има ярък и неподражаем почерк. Колоритът му е плътен, с предпочитания към топлите, земни тонове, богатите червени, но има и превъзходни платна, издържани в студено зелено и синьо.

Негови творби са представяни в Пти Пале Женева, Пушкинския музей, Националната галерия и всички градски галерии в страната, както и в сбирките на колекционери по цял свят.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: