Научен форум за Странджа провеждат в Ахтопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:35 / 24.10.2013
1108
В град Ахтопол, в началото на ноември 2013 г., ще се състои третата по ред "кръгла маса", организирана от Сдружение "Черноморска Странджа" на тема: "Традиционни занаяти в Странджа и Южното Черноморие". Това е интердисциплинарна научна проява. Нейните организатори, избраха стария митрополитски център Ахтопол за своите интересни и несъмнено полезни срещи, съобщават от Програмно-координационния център за научни изследвания "ЕКОПАН".

Ето и тематиката на есенната научна среща в Ахтопол: д-р Пепа Седларска "Странджански зографи"; Горан Стефанов - Ямбол "Нестинарството в Странджа като занаят"; Елена Банчева - Сдружение "Черноморска Странджа" - "Баенето в Странджа - древнотракийски успоредици"; д-р Аксиния Бутева - Министерство на културата "Жената и шевицата: взаимодействия и перспективи"; д-р Атанас Орачев - ОК "История на котвата", "Традиционните занаяти в Ахтополското землище - опит за проспективен исторически синтез (периодизация)"; Теодор Роков - РИМ-Варна "Сведението на Агатий Миринейски за тръстиковата флота на българите - нов опит за анализ на историческия извор"; д-р Мариана Кръстева - Военно-морски музей - Варна -"Българският народен морски сговор за "теорията и практиката" на черноморския риболов" (20-те, 30-те години на ХХ век) ; проф. д-р Светлозар Елдъров - Институт по балканистика "Професионалното образование в българските гимназии и другите учебни заведения в Одринския вилает (1878 - 1912 г.)"; капитан II ранг о.з.д-р Атанас Панайотов - "Морски вестник" - "Морският пилотаж - занаят или изкуство?"; доц. д-р Йордан Бояджиев, Христо Терзиев - "Демонстрация на нова технология за изследване на металургията и монетосеченето в Черноморска Странджа"; Панто Колев, Институционално информационно осигуряване на проект "База данни Странджа и Странджанското Черноморие"; Георги Попстефанов, Атанас Орачев - "Иманярство и иманярски набези в Царевска и Малкотърновска община - принос към база данни" .

Елитните ахтополски научни срещи събират професионалисти, посветени от години на своите научни търсения. Този подход е характерен за инициативите на културния кръг "Будител", чийто почерк се чувства както в замисъла, така и в подбраната тематика. Посланието е ясно. "Поглед към миналото, с мисъл за бъдещето". Ето това ще получи подкрепата на голямата общност на ЕС.

По време на "кръглата маса" ще се проведе и дискусия по проекта "База данни Странджа и Странджанското Черноморие" на Сдружение "Черноморска Странджа".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).