Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 600 лекари от 18 страни обмениха опит на конгрес в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:05 / 12.09.2011Коментари (0)906
Повече от 600 лекари от 18 страни обмениха опит на Втория международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, които се проведе в Несебър, съобщи д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ и председател на Сдружение "Български лекар".

По неговите думи провелата се в рамките на форума кръгла маса по въпросите на здравните реформи и финансираме в страните от Югоизточна Европа е била изключително важна. "На самият форум присъства президентът на Световната медицинска асоциация, представители и експерти на Централната здравна организация, което прави форума изключително важен и от гледна точка на това, че присъстваха и представители на повече от 18 национални медицински организации от Казахстан до Словения", допълни той.

Д-р Кехайов подчерта, че кръглата маса е била изключително ползотворна. "Бяха представени подробни доклади за здравните системи в Украйна, Сърбия, изнесе се доклад за реформите в Португалия, бяха направени много предложения, разбира се и от лекари и от мениджъри на различни лечебни заведения. Проблемите, които в крайна сметка се очертаха ги разгледахме в контекста на предстоящото обсъждане, което се прави от регионалното бюро на Световната здравна асоциация за концепция и стратегия 20/20. Нуждаем се от нов, по-различен дебат за това да се каже истината и реалните проблеми, които имат системите на здравеопазването в Югоизточна Европа, както и конкретните проблеми, които имат страните, които се обединиха пред присъствието на повече от 600 лекари от 18 страни. Този форум е изключително сериозен от гледна точка на научната тематика, която лекарите разгледаха и акредитацията, която получи този конгрес, което говори за високото ниво. Срещите и контактите, които създадохме между представителите на академичните среди, лекарите и мениджърите от съответните страни отвори една реална възможност за реално сътрудничество, комуникация и обмен във всички направления", разясни д-р Кехайов.

"В заключителното си слово президентът на Световната медицинска асоциация ще отнесе посланията и всичко това, което се случи в България, един конгрес, с което определено мога да кажа, че бихме могли да се гордеем, че бяхме домакини и че имаме такова високо международно и национално представителство. В рамките на форума проведох конкретни разговори за сътрудничество с различни страни от Югоизточна Европа, така че се отваря нова страница в нашите взаимоотношения. Що се касае до здравната си памет политиците трябва да признаят в Югоизточна Европа и дори конкретно в България, че здравната система е недофинансирана, че съществуват сериозни проблеми, че липсват конкретни стратегии за това какво конкретно трябва да се реализира. Няма как да вървим напред, ако не се залагат нещата в средносрочен план т.е. отправна точка е споделяне на основните принципи, които се определят от Световната здравна организация. Проблемът с финансирането в здравеопазването в България е много сериозен и в други страни от Югоизточна Европа", посочи още д-р Кехайов.

"Но ние сме страна членка на ЕС и трябва да направим реалистичен план за да догоним сериозното изоставане, което имаме, защото е недопустимо за здравеопазване да се отделят по 180 евро на глава от населението при 1800 за Европа. Необходими са реални реформи, а не общи приказки", категоричен бе той. "Тук повече от всякога е необходим дебат в правилната посока. Ето защо всички участници в този форум се обединихме около идеята проблемите, които имат здравните системи и това политиците да превърнат реално, а не на думи, здравеопазването в приоритет. Бе приета заключителна декларация от срещата в Несебър, която ще бъде отправена към Регионалната бюро на Световната здравна асоциация на срещата, която започва утре в Баку, както и обобщения на всички предложения, които бяха направени. Проблемът със средствата не може да бъде игнориран, без ресурс не могат да бъдат направени, каквито и да е адекватни реформи. Сериозен е проблемът с човешкия ресурс, подчертавам като проблеми в други страни, защото невъзможността в момента лекарите да специализират в средносрочен план ще бъде изключително негативни тенденция, ще останат цели региони без да имат пряка възможност лекарите да ги лекуват", посочи още д-р Кехайов.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: