Над 100 млади гривести рибарки бяха опръстенени на Поморийското езеро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:17 / 12.07.2011
467
Екип на Зелени Балкани осъществи мащабно опръстеняване на млади гривести рибарки (Sterna sandvicensis), излюпени тази година на "острова на рибарките" в Поморийско езеро. Птиците са от гнездовището близо до южния бряг на езерото, считано за най-голямата колония на този вид птица на Балканския Полуостров.

Птиците бяха опръстенени с разрешение на Министъра на околната среда и водите, като бяха използвани стандартни метални орнитологични пръстени и цветни(сини и зелени) пръстени с бял трибуквен код, започващ с буквата "С". Общо през 2010 и 2011 г. на Поморийско езеро са опръстенени 161 рибарки, като на 8 от тях са поставени предаватели за радио-проследяване. Птиците са маркирани с цел да бъдат проучени важните за опазването на вида територии в Бургаския залив, както и да се придобие по-ясна представа за тяхната миграция и поведение в глобалната динамична екологична обстановка. Природозащитната организация "Зелени Балкани" работи за опазването на този вид рибарка и за Поморийско езеро от 15 години, като понастоящем дейностите в района на езерото са финансирани основно чрез проект по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013".

В рамките на този проект бе обзаведен и модерният природозащитен и посетителски център на Поморийско езеро, който отвори врати в края на миналото лято. Центърът предлага отлични възможности за проучване, наблюдение и опознаване на дивата природа на езерото, което е строго защитена територия в Списъка на влажните зони със световна значимост на Рамсарската Конвенция.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).