Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На морето лекуват пневмония срещу 240 евро
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 15.07.2011Коментари (0)895
© Burgas24.bg
240 евро - толкова излиза лекуването на обикновена настинка на чуждите туристи по родното Черноморие. Заради едно кихане и лека температура чужденците минават куп изследвания. Като се започне с преглед от специалист, кръвни изследвания, рентгенова снимка, секрет от гърлото и др. Оказа се обаче, че родните доктори го правят не защото са толкова притеснени от състоянието на пациента, а защото всяка една манипулация им се плаща отделно по цени, посочени от тях. Така за преглед със слушалки и изписана опаковка противогрипно лекарство докторите прибират по 500 лева.

"Вече има засечени случаи, в които докторите са подменили истинските диагнози с фалшиви, за да могат да източат повече пари за несъществуващо лечение. Лично съм виждала как турист с обикновена температура от 37 градуса, вероятно понастинал, го изкарват, че има пневмония", разказа експерт-проверител. Тя допълни, че целта на докторите е да прибират двойни и тройни суми за лечението на чуждите пациенти, което се плаща от застрахователите им. Практиката навсякъде е една и съща, дори и в детските лагери. Там когато чуждо туристче кихне и на секундата му се назначава лечение, защото пристига със солидна медицинска застраховка.

"Ако обаче, не дай, Боже, се разболее българско дете, рядко някой му обръща внимание", гневят се пък туроператори. В един от големите ни курорти докторите са известни с култовата фраза: "Идват ми 100 евро." В превод тя означава, че към кабинета се задава турист чужденец. "Репликата е вулгарна, но е точно на място и блестящо описва ситуацията в българските курорти", категорични са туроператори от Бургас.
На север положението не е по-различно. Ако един частен преглед на свободен прием във Варна струва между 15 и 25 лева, то чужденците в клиники и кабинети в близките курорти плащат по 150 евро и нагоре. Много често тези лекари отказват преглед на българи, "защото не отговарят на критериите им за платежоспособност". Високите тарифи пък докторите печалбари обясняват с високите наеми, които собственици на хотели им искат за помещенията, които ползват през сезона.

В Златните например пациентите дори и да се самолекуват, не могат да си купят хапчетата без рецепта, а лекарите я издават след платена такса за преглед при която пациентът "изгаря" със 100-150 евро. Ако се наложи втора консултация със специалист, ще му коства още 80-100 евро. Когато е необходима и рентгенова снимка, се плащат още 50 евро. Само меренето на кръвното на баби англичанки и германки е за скромните 15 евро. Лечението на стомашно разстройство излиза между 100 и 200 евро. Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис, както и сестринските манипулации. Поставяне на една мускулна инжекция например струва 10 евро, а венозната е 15 евро. За гипсиране на крак или ръка ортопедите искат поне 100 евро. Прегледът с ехограф е 45 евро, а скенерът е 150 евро.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: