Персоналът упорито твърдеше пред проверяващите, че работи едва по 4 часа в денонощие и за минимална работна заплата. Барман ни разказа, как разчитали единствено на благоволението на туристите, тъй като за тях било прието, че в България се дава бакшиш.Опита се да ни убеди- и нас и директора на областната Инспекция по труда в Бургас, че по-голямата част от времето си прекарвал, не в заведението, а на плажа или на басейна в хотела.
В отговор на твърденията му Павлин Васков-директор Обл. Инспекция по труда-Бургас сподели : " това което чухте е направо смешно.Но този човек върви против себе си..Ще ви кажа, че това не е един, два или три случая. Хиляди се примерите, в които същите тези хора, които сега твърдят е работят за "чест и за слава" идват в края на сезона при нас и ни казват:"не ми плати уговореното".Обикновено работодателите обещавали между 800 и хиляда лева, понякога и повече.
Но тъй като в договорите записаната заплата била 240 лева ,единственото което може тогава да се направи е спорът да бъде разрешен по съдебен път.
Като цяло проверката днес установи, че в едно от заведенията всичките служители се водят на четири часов работен ден и получават под средния минимум за страната.
Кухненски персонал се разписва под 176.50 лева на месец.
Данъчните пък установяват неиздаване на касови бележки и укриване на данъци.
ОТ началото на сезона резултатите сочат, неиздаване на касови бележки, както и непопълване на необходимата документация, удостоверяваща оборот. Продължават опитите на "оборотни заведения с по 200-300 места на възлови алеи да декларират по 500-600 лева оборот дневно. Стефан Банкин - началник отдел "Оперативни проверки" - ТД НАП- Бургас припомня, че миналата година отново собствениците на такива обекти опитваха да укриват оборот, но след физически проверки се стигна до там, че част от тях увеличиха оборота си 15-20 пъти.