Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Музеят на солта в Поморие привлича все повече посетители
Автор: Екип Burgas24.bg 16:04 / 18.08.2011Коментари (0)592
Музеят на солта в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран за производството на сол. Освен действащи солници там има и музейна сбирка. През последната година интересът на туристите към музея е нараства и това се вижда от увеличения брой посетители, които в момента са с две хиляди повече в сравнение с миналата година, каза уредникът на музея Милчо Скумов.

"Това е доста сериозно увеличение и се надявам тази година да достигнем10 000 посетители, тъй като миналата година бяха малко под осем хиляди.В действителност интереса към нашия музей нараства и имаме посетители както българи така и чужденци особено през летния туристически сезон", каза Скумов. Той допълни, че музеят се състои от 20 декара действащи солници и експозиция, в която са показани оригинални инструменти и съоръжения за добив на сол от древността, богата колекция от стари снимки карти, документи и филмов материал.

"Всичко това само по себе си е единствено и интересно. Бих казал, че най- интересното е самите операции по добив на сол. Това, което посетителите могат да видят вече го няма никъде не само в България и в Източна Европа. Тази технология на ръчно добиване на сол -разбъркване на солниците, строшаване на солта, събирането на купчини, товаренето в колички и изнасянето вече рядко може да се види и само по себе си е уникално.Най-близкия такъв музей е на Адриатическо море в Словения. Това което тук се вижда на живо като действие е просто уникално", каза Скумов.

Управителят на музей допълни, че в бъдеще се надяват на по- добро финансиране. Тази година е одобрен проект разработен от няколко души от общината,като той не е само за музея, а и за други благоустройствени дейност в град Поморие.Чрез реализацията на този проект се очаква да бъдат реализирани дейности по възстановяване на стария солодобивен знаят и да се създадат удобства за туристите.посетителите освен че могат да наблюдават как ръчно се добива сол и да разгледат музейната експозиция могат да се запознаят и с уникалната природа около солниците-различни видове защитени птици и растения ,които са уникални с това, че се развиват в солена вода и почва.

"Самата територия около музея е върху засолени почви и върху тях също могат да се видят уникални растения .Едно от тях е солянката, която расте буквално в солената вода и това не всяко растение може да го прави, и която французите използват като салата и други растения, които живеят само в тези райони.Това е нещо, което може в бъдеще допълнително да добавим в беседата и в експозицията. Природата в района на солниците е характерна именно с това, че тя е върху една солена вода, а заобикалящата флора и фауна е във водата и в засолената почва наоколо и за това са уникални", посочи Скумов. В Поморие, древният Анхиало, морска сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града около V век преди Христа За солниците на анхиало се е водила война между Аполония /Созопол/ и Месамбрия "Несебър/.За това и не случайно именно там бе създаден музей на солта. Музеят на солта в Поморие е открит на през 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма "Фар".

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: