Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мощите на Св. Николай Чудотворец отиват в Созопол на Никулден
Автор: Екип Burgas24.bg 17:16 / 30.11.2012Коментари (0)1643
©
На 6 декември - Никулден, мощите на Св. Николай Чудотворец ще бъдат пренесени в Созопол. Това каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. По думите му, част от мощите ще бъдат дарени на църквата в Черноморец.

"Мощехранителницата вече е изработена и е дори по-красива от тази, в която преди две години, мощите на Св. Йоан Предтеча бяха поставени. Направена е от сребро с най-висока проба и е с формата на кръстокуполна църква (храмове от X век, с кубе и кръст отгоре).

Мощехранителницата е богато орнаментирана със сцени от стария и новия завет. Изобразен е и надпис - "От правителството на република България 2012 година", обясни Божидар Димитров.

В кутийката обаче има още една, която е по-малка, също изработена от сребро. Според директора на музея, в главната ще има две от общо трите костици на светеца.

"Откликвайки на горещите молби, третата ще бъде положена в друга мощехранителница от дърво във формата ковчеже и ще бъде подарена на църквата "Св. Никола" в град Черноморец, който упорито води война да бъде преименуван отново на Свети Никола както се е казвало тогава селото. Именно това име на Черноморец е споменато още през 14 век. Мисля, че е подходящо, частица от мощите на Св. Николай Чудотворец да бъде поставена в тази църква", допълни Димитров.

Припомняме, че костиците бяха открити в олтарната част на църквата "Св. Николай" в Созопол. Мощехранителницата бе поставена под основния камък, за който се смята колоната, която държи престолната маса в олтара на църквата. Знаем, че това се определя като древна традиция, която виждаме и днес.

"Когато правихме две църкви в созополско - в с. Равадиново и Военна база "Атия", аз намерих, тъй като така изисква канона, мощи на Св. Иван Рилски и Св. Теодор Тирон. Сега двете църкви си ги пазят. До колко знам, мощите на Св. Тирон се държат в ковчеже, над основния камък, а тези на Св. Иван Рилски са зазидани", сподели Божидар Димитров.

Той допълни, че мощехранителницата с мощи на Св. Николай Чудотворец е била поставена през 6-ти век или два века след смъртта му, когато тялото му все още не е било херметично затворено в ковчег в Бари. В момента това е направено и мощите на светеца все още се намират италианския град, но вече херметически затворени.

"От там всяка година изтича свето миро, което има същата стойност. Смята се за телесна течност от тялото на светеца, с каквато разполагат църкви в Черноморец и в Бургас", обясни историкът.

Мощите, които бяха открити в Созопол са изследвани от Института по антропология и морфология на Българска академия на науките. Според специалистите, откритите находки са части от тяло на възрастен мъж - от черепа и едната ръка. Анализите са установили, че той е живял през четвърти век.

"Това напълно съвпада с описанието, което имаме за Св. Николай Чудотворец. Данните, с които разполагаме показват, че е починал през 342 година или средата на четвърти век. Тялото му е било положено в град Мира в Мала Азия, тогава част от Византийската империя. Когато е започнал строежът на църквата в началото на шести век, очевидно все още е било възможно да се вземат частици от тялото на светеца. Действията са се развивали в една държава - Византия. Чрез вселенската патриаршия, созополчани са издействали за своята нова църква да получат мощи и са ги получили. Известни са тесните връзки на Патриаршията в Константинопол и созополските църкви, които са се смятали за подвластни на Вселенската патриаршия", каза още директорът на Националния исторически музей.

Мощите на Св. Николай ще намерят своето място в църквата "Св. Георги през зимата, а през лятото, ще бъдат в храма "Св. Кирил и Методий". По думите на Божидар Димитров, такъв е установения ред от свещеника. До сега мощите бяха собственост на археолозите от Националния исторически музей. От 6 декември те ще бъдат на Българската православна църква и тя ще ги управлява така както реши за добре. "Редът, определен от сливенския митрополит Йоаникий, на който са подчинени бургаската и созополската епархия, е такъв. В църквата "Св. Георги" към момента се съхранява парче от Честния кръст. Това се смята за най-висша християнска реликва. Преди време Вселенският патриарх, искаше от България мощи на Св. Дионисий и ги получи. В знак на признателност получихме мощи на Св. Андрей Първозвани или един от апостолите, ученици на Христос, който първи е започнал разпространението на християнската вяра. Именно Созопол е първото пристанище по неговия път, където възникват и първите християнски общности. В последните години Созопол се сдоби с мощи на първостепенните светци на религията, което е нещо уникално в световната практика. Там има мощи на Св. Иван Предтеча, тоест първия възможен светец, парче от кръста, на който е разпнат Христос, мощи на първия негов апостол Св. Андрей Първозвани, а сега и на Св. Николай Чудотворец, повелителят на моретата и рибарите", сподели Божидар Димитров.




Още по темата: общо новини по темата: 155
08.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: