Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мощи на четирима светци ще закрилят Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 18.08.2009Коментари (0)688
Свети мощи, донесени специално от Букурещ, Румъния, със съдействието на Сливенския митрополит Йоаникий и с доброто разположение на Румънската патриаршия, пристигнаха в Несебър по случай празника на града. Оповестяването на този акцент бе на пресконференция по повод 15 август, но тогава се запази в тайната чии са те. В деня на Успение на Пресвета Богородица стана ясно, че светините са на Св. Йоан Златоуст, Св. Христина, Св. Харалампи и Св. Теодосий Велики. Мощите ще закрилят всички жилели на Несебър, оставайки в църквата „Св. Успение Богородично". Те се съхраняват в специална кутия - мощохранилница и са донесени от служител на Сливенската Митрополия.

Светлинно шоу, което до сега не е правено на никое друго място в България, бе кулминацията на 15 август. От 11 плавателни съда в морето бяха изстреляни фойерверките, които озариха небето над целия залив и бяха видени дори в Бургас. Режисираният светлинен спектакъл, на който бяха свидетели над 15 хиляди души, е взет като модел от този, който се организира по време на филмовия фестивал в Кан, Южна Франция. Множество „танцуващи" прожектори, разположени на провлака предвестиха началото на ефектните и зрелищни илюминации.

И ако миналата година имаше играта на различни цветове от спектъра на дъгата в небето, то тази акцентът e върху белите тонове, символизиращи мира, спокойствието, в ансамбъл със светлите, слънчеви нюанси. Община Несебър поднесе на гостите и жителите на града зрелищен светлинен спектакъл, който беше радост за сетивата. С мисъл и за екологичната страна на празника, тази година по-малко вредни емисии се отделиха във въздуха. Община Несебър има идея да организира и фестивал на светлината, като идеята за този форум е почерпена от подобно зрелищно шоу на Ниагарския водопад.

Празничната украса, с която осъмна Несебър в празничния ден, бе нежна, ефирна и грациозна. Красиви пеперуди „трепкаха" от единия до другия край на провлака в разноцветни нюанси. Насекомото е символ на възраждането, както в Япония, така и в християнските представи, също и според модерната психоанализа. В този дух бе отбелязан и празника на Несебър - бе открита детска площадка по проект „Красива България" на мястото на градинка, която от години не беше в привлекателен вид. Освен това хората от ул. „Христо Кудев" вече спокойно могат да се придвижват пеша и с колите си по асфалтираната улица, без да се притесняват. Пеперудите, като символ на възраждането, може да се тълкуват и като знак за бързо развитие и желание за преодоляване на кризата. Идеята е Несебър - градът на ЮНЕСКО, чрез използване на своите природни, исторически и културни богатства, да се справи по-бързо с неблагоприятните икономически условия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: