Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Миналото на Странджа оживява в книга
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 28.08.2012Коментари (1)750
©
Миналото на Странджа оживя между кориците на новия труд на краеведът Милка Коларова "Малко Търново- страници от миналото". В края на миналата седмица книгата бе представена за първи път пред читателите в рамките на XX-те Летни културни празници на Малко Търново.

Под вещото ръководство на дългогодишния културен деятел и общественик Георги Цъгов уважилите промоцията се запознаха с дългогодишното изследване на духовните процеси в Странджа. Пълен преглед на просветното дело в района, разбор на специфичната архитектура, с която са известни сградите в Малкотърновско, портрети на отдавна забравени личности, фолклор, традиции и вярвания е успяла да събере 85-годишната учителка и да ги систематизира на повече от 400 страници. 60 библиографични извора и разговори с над 100 информатора, често съвременници на разказваните истории, са намерили място в "Страниците от миналото". Повече като история, отколкото научно обобщение е краеведският труд на Милка Коларова и затова обещава навлизането в детайлите на странджанското възраждане да става увлекателно и с лекота. "Бургас има своето възраждане именно чрез Малко Търново" подчерта Георги Цъгов, докато разказваше за интелектуалната подкрепа, която малкият в началото на 20 век Бургас е получил от странджанския град.

Специален гост на промоцията бе правнучката на един от най-богатите българи през 19 век в Одринско - Георги /Анегности/ Дяков, на който в "Страниците" е посветен цял раздел. Въпреки че от десетилетия Лиляна Димитрова- Шмидт живее и работи в Германия, връзката и с България и с корените остава ненарушима и от година на година все по-здрава. Носителката на международната Хердерова награда благодари на Милка Коларова за усилията да издири и разкаже историята на рода Дякови и призна, че сама е започнала да търси и окомплектова информации за Малко Търново и рода, от който произлиза.

Сред гостите бе забелязан и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който не пропусна да поздрави авторката. "Днес съм тук не като кмет. Днес съм отново ученик на другарката Коларова и с респект свеждам глава пред нейния колосален труд и неизчерпаема енергия. Не виждам промяна в нейната борбеност- почти 30 години Милка Коларова не преподава, но у нея няма и помен от умора и желание за почивка. Благодаря за огромната работа, която сте свършили, за да бъде тази книга днес в ръцете ни. Поклон, учителко!" с вълнение каза градоначалникът.

С филм на големия режисьор Никола Ковачев, посветен на Странджа и презентиран лично от вдовицата му- художничката Елисавета Иконописова продължи поредната културна вечер от летните празници на Малко Търново.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.08.2012 г.
-1
 
 
Анегности Дяков, най-големия чорбаджия в тоя край. Внасяха го в дома му на ръце. По Революционната организация му искала пари, но той не дал. Революционният комитет решил да бъде убит.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: