Мидите от плантацията край Приморско се отглеждат в един от най-екологично чистите райони по Южното Черноморие. В близост се намират резервати, а и подводните течения не позволяват замърсявания на водата в района. През април се очаква на пазара в големите вериги магазини да се появят и първите количества добити миди от плантацията. Проектът за изграждането на фермата на фирма "Шато" стартира в края на 2006-та година. Това е най-голямата мидена плантация у нас с индустриално значение. До броени дни ще започне и изваждането на първата реколта. Благодарение на доброто разположение на мидените полета е планирано кандидатстване за сертифициране на плантацията като биоферма. Качеството на водата в района позволява това. Продукцията от нея ще получи и специален етикет, каквито се поставят върху екологичночисти храни. У нас тази практика все още не е добре разпостранена и популярна, тъй като тези качества на храните не се дооценяват. В следващите няколко години обаче произведените продукти в екологичночисти условия ще се търсят все повече.
Мидите от плантацията край Приморско ще бъдат представени на световното рибно изложение в Брюксел през април. Продукцията от фермата обаче вече е привлякла вниманието на търговци от Румъния и Гърция. Очаква се до края на годината от плантацията да бъдат добити около 200 тона. Голяма част от мидите ще са за износ. Проектът, още при стартирането му, бе експортно ориентиран. През активния добивен сезон ще бъдат наети допълнително около 15 работници. Фермата се обработва със специализиран кораб. На борда му е монтирана техника, която позволява още на борда да се извършва автоматизирано сортиране и пакетиране на продукцията. Така тя ще се доставя бързо в прясно състояние и напълно готов вид до търговската мрежа.
Мидите от Черно море са търсени на европейския пазар като деликатес заради уникалните им вкусови качества и месеста ядка. По-пълната черупка се дължи на по-ниската соленост на водата в сравнение със Средиземно море, например. Вид планктон пък допринася за по-добрия вкус на черноморската мида.
Мидите съдържат изключително полезните химични вещества. Месото им е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Една порция миди осигурява почти 100% от препоръчителното количество цинк за деня, 23% витамин C и 37% желязо.
Като храна по съдържание на протеини са на второ място след яйцето. Мидите също така са богати на фосфор. Той поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес.
От полезен за организма продукт обаче мидите могат лесно да се превърнат във враг и да се стигне и до натравяне, ако са уловени от неподходящо място и замърсени води. Затова е от изключително значение да се търси от търговеца информация за произхода на този морски деликатес.
От фирма "Шато" възнамеряват да следят не само качеството на месото на продукцията от фермата край Приморско, но и качеството на водата ежеседмично. Показателите ще бъдат подлагани освен на задължителните проверки от ветеринарните органи, а и на собствен мониторинг в специализираната лаборатория на територията на Рибно пристанище, която скоро ще започне работа. |