Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Mащабният проект "Вяра в Несебър" наближава своя успешен финал
Автор: Екип Burgas24.bg 14:29 / 20.11.2013Коментари (0)1051
Реализацията на мащабния проект "Вяра в Несебър" наближава своя успешен финал. След временното преустановяване на строително-монтажните работи през активния туристически сезон, сега те са подновени и се работи с усилен темп.

"Вяра в Несебър" е преди всичко проект за консервация на част от средновековните църкви, както и оформлението на публичните пространства около тях. Религиозните средища са обединени в културно-туристически маршрут "Духовен път" и целта на проекта е връщането църквите към нов живот. Предвижда се те да станат центрове за култура чрез камерни концерти, представяния на книги, литературни четения, творчески ателиета и др. В тях ще се излъчват 3D анимационни и документални прожекции, свързани с историята на града и мястото му в световното културно наследство.

В резултат на извършените до момента консервационно-реставрационни и строително-монтажни дейности във вътрешността на църквите, те вече са с преобразен интериор и нов облик. Почистените тухли и камъни, контрастиращи в бяло и червено, предават ново усещане за свежест и духовно съживяване. Макар и все още в процес на работа, хармоничното съчетаване на външната богата декоративна керамо-пластична украса с вътрешната вече е факт.

По време на реставрационните дейности при археологически разкопки в източната страна на църквата "Св. Параскева", вляво от апсидата, на височина около 5 м., бе открит вграден мраморен блок с надпис на старогръцки език, поставен обратно. Надписът е на дорийски диалект в 4 реда. Посветен е на бог Посейдон с прозвище "Асфалеос", т.е. осигуряващ защита, безопастност - защитник на полиса. На мястото, където е открит, е съществувал античен храм. Според археологът д-р Евтелпа Стойчева "появата" на бог Посейдон в Месамбрийския Пантеон е важно откритие, което пренарежда хронологически античните храмове в класическия и елинистическия полис Месамбрия. Между всички тях храмът на Посейдон е най - старият или първият. Мраморният блок с надписа се вписва в интериора на църквата като ритуален елемент, свързващ античността със средновековието.

Археологически находки има и в църквата "Св. Йоан Кръстител". По-важните от тях са фрагмент от изящна каменна икона с изображение на светец, част от бронзов обков на евангелие, част от бронзов процесиен кръст и костена икона с изображение на Богородица и Младенеца.

Предстои довършването на обект "Духовен път" - от "Св. Йоан Кръстител" до "Св. Параскева" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", свързващ всички църкви в Стария град. На отсечка от 320 м в рамките на проекта ще бъде поставена настилка от плочи от цепен камък.

Проектът, на обща стойност 1 643 230 лева, в която собственият принос на Община Несебър е 80 518 лева, приключва през май месец 2014 г с важни открития, както за морския град, така и за цялостното културно-историческо наследство на България.

Той е с продължителност 24 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: