Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Манстирът "Св.Георги Победоносец" в Поморие ще чества своя храмов празник
Автор: Екип Burgas24.bg 17:54 / 05.05.2009Коментари (0)545
Манастирът "Св. Георги победоносец" в Поморие ще чества своя храмов празник на 6 май. Манастирът е един от малкото действащи манастири в Източна България. Обикновено на Гергьовден той се посещава от близо десет хиляди вярващи, каза игуменът отец Йеротей и днес там има трескава подготовка за утрешния празничен ден. Записани са и десет кръщенета. Особеното тази година е, че празникът на Свети Георги се пада по време на пост, което е много рядко, каза игуменът. За това той се обръща с молба към вярващите християни да спазят поста. Според православната религия е разрешено на този ден да се яде риба и затова в манастира „Св. Георги Победоносец" ще посрещнат гостите си с рибен курбан. Поморийският манастир "Св. Георги Победоносец" е един от най-почитаните манастири. Съществуват данни, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4 век. Поморийският манастир е бил основан от гръцки заселници през седми век, но е бил разрушен от турците при завземането на България в края на 14-ти век. Легендата разказва, че в края на 17-ти век турчинът Селим бей, който според легендата е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на свети Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на свети Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим бей построил и малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, беят дарил земите си на манастира и станал първия му игумен.

Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм. Църквата съхранява ценни икони от 18 и 19 век. През 60-те години на 20 век е била построена и днешната камбанария на манастира с височина около 20 метра.

Датата 6 май е избрана и за празник на град Поморие. По случай патронния празник на града община Поморие организира богата културна програма с множество концерти и прояви, които започнаха още от края на април. Кулминацията на тържествата ще е утре от 10.30 часа на лятната сцена на читалище "Светлина", където концерт ще изнесе Духов оркестър - Поморие с диригент Ангел Панцирков, а час по-късно на сцената ще бъдат посрещнати официалните гости на празника. Приветствие по случай Гергьовден ще произнесе инж. Петър Златанов - кмет на община Поморие. Празничната програма ще продължи с концерт-спектакъл на Професионален фолклорен танцов ансамбъл "Тракия" от град Пловдив с главен художествен ръководител проф. Даниела Дженева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: