Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОСВ ясно изрази воля да приеме Плана за управление на парк "Странджа"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:30 / 01.12.2010Коментари (0)513
На 30.11.2010 г., Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ разгледа Плана за управление (ПУ) на Природен парк "Странджа", внесен още преди 5 години.

Дирекцията на Природен парк "Странджа" и Българска фондация Биоразнообразие приветстват заявената от сегашното ръководство на МОСВ държавническа позиция с откриването на процедура за актуализиране и одобрение на Плана за управление на Парка. На ВЕЕС беше констатирано, че този План представлява новаторски подход за управление на защитените територии, особено в периода, когато е започнало разработването му в България е липсвал опит в подготовката на подобни документи. Също така беше подчертано общочовешкото значение на Странджа и нашата обща отговорност да съхраним природата й, като се съобразяваме и с хората, които живеят на тази територия.

С този план няма да бъдат променяни границите на Природния парк. МОСВ демонстрира воля да не се допусне презастрояване на крайбрежието по подобие на териториите на север от гр. Царево.

Въпреки огромната работа, извършена по изготвянето на Плана до 2005 г., промяната в законодателството и новоприетите нормативни документи налагат актуализиране и ново съгласуване на Плана с отговорните институции. Също така ВЕЕС констатира, че Планът за управление не може да играе ролята на Устройствен план на територията, което налага промени в режимите на предлаганите с ПУ зони. Експертният съвет поиска и прилагането на съвременните принципи на Севилската стратегия за биосферни паркове, съгласно Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО.

Решението на ВЕЕС задължава БФБ да представи обновеният План за управление до март 2011 г., а през април трябва да се свика ново заседание на ВЕЕС за разглеждането му.

Планът за управление на Природен парк "Странджа" бе разработен в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (днес БФБ) след подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария. Документът стана възможен с широкото обществено и експертно участие на всеки етап от неговата подготовка. След официално обществено обсъждане през 2003 г. и след отразяване на предложения и възражения от граждани, институции и организации, ПУ бе внесен за разглеждане в МОСВ на 30.08.2005 г.

Поради отказа от предприемане на действия от тогавашното ръководство на МОСВ през 2008 г. БФБ заведе и спечели съдебно дело срещу кабинета на тогавашния министър на околната среда и водите - Джевдет Чакъров за неспазване на законовите разпоредби и осъди Министерството в едномесечен срок да разгледа Плана, което така и не се случи.

Двете организации (ДПП Странджа и БФБ) изразяват своята благодарност за подкрепата, която ни оказват граждани, неправителствени организации и институции за опазване на нашето общо богатство - Природен парк "Странджа".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: