Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ловец: Популацията на лисицата и чакала в региона на Странджа е много голяма
Автор: Екип Burgas24.bg 15:37 / 08.06.2011Коментари (0)1566
©
Снимка Архив
Популацията на лисицата и чакала в региона на Странджа е изключително голяма във връзка със забраната за лов като част от мерките срещу разпространението на шап, каза Невен Каравасилев, секретар на ловно - рибарско дружество "Лебед". Той посочи, че данните му може би не са толкова коректни.

"Тъй като доста дълго време нямаше лов и самият факт, че животните не се притесняваха точно в периода, в който се размножаваха - февруари и март, доведе до нарастването на популацията на хищниците", посочи той. До голяма степен същото важи и за друг хищник, на който малко внимание се обръща, но е много важен за популацията на птиците, става въпрос за свраката и за чавката. Това са два вида, които унищожават поголовието на полезния дивеч - гургулицата, която гнезди в момента, гугутката в града, която от година на година намалява и причината е огромната популация на свраката и на чавката в града. Свраката влияе и на яребицата, пъдпъдъка, който в момента е в България и гнезди. Огромната популация на хищника ще окажа влияние на полезния дивеч в момента.

"Не бих казал, че е пагубна популацията на лисиците и чакала, това ще даде отражение може би през годините. Освен увеличената популация на вълка и чакала в момента, е увеличена и популацията и на дивата свиня и сърната", посочи Каравасилев. По неговите думи популацията на полезния дивеч също се е увеличила много.

"Тъй като човека много отдавна се е намесил в екологичните процеси и се оказва, че без изкуствения фактор, който се явяват ловците идва един момент, в който нещата стават неконтролируеми и сме притеснени, когато популацията на полезния дивеч нарасне, кой ще регулира тази численост. Безспорен факт е, че когато се увеличава популацията на дивеча, вреден или полезен, настъпва някаква епизоотия - бяс по семейство "кучета", чума по дивата свиня и др.

Имам уверението, че след съвещанието на комисиите в Брюксел, в момента са взети едни по-адекватни решения. Предстои взимането на проби в последните огнища, трябва да се обстрелят и диви животни, за да се види докъде сме стигнали с разпространението на болестта. Имам информация, че в най-скоро време тази забрана ще отпадне и ще могат нашите ловци да започнат да регулират числеността на чакала и лисицата", каза още ловецът. Забрана за лов в момента има в цяла Бургаска област и в шест общини от областите Сливен и Ямбол.

"Има вече една нетърпимост от страна на нашите членове, тъй като вървят едни регулярни плащания на такси към Изпълнителна агенция по горите, които бяхме длъжни да преведем до края на март месец. Върви членски внос към сдружението и ловецът се чувства ощетен, че той си дава лептата към сдруженията и държавата, а в крайна сметка не може да упражнява хобито си", обясни Каравасилев.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: