Крадат тонове пясък с машини от дюни край Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:04 / 21.05.2013
980
Незаконно изгребване на пясък се извършва в местността "Кокала край" Несебър. Проверка на инспектори от община Несебър и полицаи установи няколко места, на които крадците са дълбали в дюните. На стотици хиляди кубически метра се равнява ограбеният пясък.

Според старши полицай Димитър Узунов от МВР Несебър пясъкът е изровен преди не повече от два дни. "Личат още дирите на машините, които са копали. По-надолу има още такива места. Изглежда като десетина камиона," допълни Узунов.

Изгребани и извозени са стотици хиляди кубически метра пясък. Свидетели на престъпните набези върху природната забележителност дюни са самонастанили се ромски семейства, които разказаха за ежедневното изгребване с машини.

"Копаят постоянно, идват около 6:00-7:00 часа и бягат," разказа Илия Василева, която е от самонастанилите се на дюните.

В морския пясък се съдържат минерали и соли, които не дават дълговечност на бетона в строителството, казват специалисти. Ако гаранцията за една сграда е 300 години, строителството с морски пясък автоматично я намалява на 150.

"Начинът на бързо и евтино изграждане на обекти в Слънчев бряг предполага, че може да се ползва този пясък, защото след 150 години не се знае кой ще е тук. Не мога да дам подробно описание на дюните, защото дюните са много, а тук е защитена местност, обрасла е с гора и не си личи къде е имало дюни," посочи Богдан Бъчваров от контролния блок в община Несебър.

За влизането на тежкотоварна техника свидетелстват и многобройните следи от земекопните машини. Инспекцията по околна среда също е изпратила проверяващи.

"Санкцията за нарушаване режима на защитената територия по закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лева, ако бъде установен извършителят," обясни Димитър Трошев от дирекция Контрол на околната среда РИОСВ-Бургас.

Едно от последните незаконни депа за добиване на пясък от дюните край Несебър е с дълбочина около 2-3 метра. Колко точно са унищожените дюни, никой не може да даде като статистика, макар защитените територии да влизат в регистър.

Източник: btv


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).