Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Козметика и кални бани във фокуса на Поморийския екофестивал тази година
Автор: Екип Burgas24.bg 12:18 / 19.08.2009Коментари (0)857
©
На 22 август, 2009 на брега на Поморийско езеро до Музея на солта ще стартира вторият екофестивал „Магията на Поморийско езеро" 2009. Фестивалът се организира от Зелени Балкани с подкрепата на Световна Банка и Послоството на Кралство Холандия в България, и съдействието на община Поморие. Мероприятието ще бъде открито от посланика на Кралство Холандия в България, г-н Карел Ван Кестерел и представител на Световна Банка. Сред официалните гости са Мис България 2009, новият директор на РДГ Бургас, г-н Румен Желев, представители на РИОСВ Бургас и Община Поморие. Всеки от присъстващите на феста ще може да изпробва лечебните свойства на поморийската кал веднага след откриването. Мис България 2009, г-ца Антония Петрова ще се включи в калните бани заедно с останалите ентусиасти, които разбира се, трябва да си носят бански костюми.

Тазгодишното издание на фестивала ще разшири изложението си в посока козметични и лечебни продукти, произведени от поморийската кал и луга. Освен традиционното фотосафари и щанд за наблюдение на птици, тази година гостите на фестивала ще могат да участват и в различни екологични работилнички - от саморъчна изработка на сандали и бижута, до построяването на уютен дом без бетон. Алтернативните форми на туризъм и спорт, които могат да се практикуват през летния сезон също ще бъдат представени в рамките на събитието. Посетителите ще могат да разгледат и тематична изложба за промените в климата на Представителството на ЕК в България.

Сред участниците във фестивала ще бъдат местни производители на сол и ползватели на поморийската кал, Музеят на солта, Фондация Зелян бряг, Селище „Зелено училище", Клуб по екстремни спортове „Адреналин", туроператорите Spacia Wildlife и Пандеон, Асоциацията на парковете в България и дирекции на природните паркове, музикални формации и др.

Партньор-изложител е козметичната фирма Ален Мак, която от години произвежда небезизвестната паста за зъби Поморин.

Идеята на фестивала е да популяризира природното богатство на езерото и да покаже, че е възможно да бъдат развивани щадящи природата форми на туризъм, които да съхранят уникалните качества на солената лагуна. Поморийско езеро е защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 и по двете Европейски директиви, а заради голямото си значение за опазване на птиците, през 2001 г. е обявена и за Рамсарско място т.е. е част от Списъка на световно значимите влажни зони. Езерото, което е защитена местност и според Закона за биологичното разнообразие, дава подслон на 266 вида птици и може да се превърне в един от най-атрактивните центрове за орнито-туризъм в България. От хилядолетия солената лагуна на Поморие и хората от региона са съжителствали в хармония и според Зелени Балкани това може да продължи, стига да се научим да ценим и да използваме разумно даровете на природата. За съжаление обаче през последните години Поморийско езеро е обект на изключителен човешки натиск.

За да подкрепи опазването и устойчивото използване на природните ресурси на солената лагуна, Зелени Балкани изпълнява проект „Поморийско езеро - консервация, възстановяване и устойчиво управление." Проектът се осъществява с подкрепата на Глобалния екологичен фонд и Световната банка, в партньорство с МОСВ и Община Поморие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: