Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Константинополският патриарх се прехласна пред Стария Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 12:06 / 19.05.2010Коментари (0)633
©
Главата на Константинополската /Вселенска/ Патриаршия Негово Всесветейшейство Вартоломей Първи остана искрено прехласнат пред красотата и десетките древни запазени църкви в Стария Несебър. Патриархът вчера специално посети Община Несебър. Той бе тържествено посрещнат от кмета Николай Димитров и Благой Филипов, председател на ОбС пред централната порта на крепостната стена, пред погледите на населението и гостите на града. Високият гост пристигна заедно с Димитър Атанасов, архонт на Вселенската патриаршия, Сливенския митрополит Иоаникий, министър Божидар Димитров, братята Йордан и Динков Диневи и др. С почит към Вселенския патриарх, кметът Николай Димитров връчи на Негово Всесветейшество благодарствен знак на община Несебър. Жестът към Вартоломей Първи бе направен заради многобройните му заслуги към общината. Вселенската Патриаршия дари частичка от мощите на почитания от местните хора светец Св. Власий, а с посещението си Вартоломей Първи издигна авторитета на Несебър като обект на поклонническия туризъм. Димитър Атанасов, Архонт на Вселенската патриаршия, член на българското църковно настоятелство в Турция, също бе удостоен с благодарствен знак от домакините.

Визитата на делегацията бе част от посещението в България, като в града на ЮНЕСКО Вселенският патриарх отдели два часа в разглеждане църквите на полуострова, а именно - Старата Митрополия, "Св. Йоан Алитургетус", „Св. Стефан". Някои от храмовете запазени в Несебър са най-старите християнски църкви в целия свят. Църквата „Св. София" впечатли гостите със своята история, размери и възраст. Пред реставрираните стенописи и вътрешно оформление на „Св. Стефан" Негово Всесветейшество се вглъби и с видимо задоволство и интерес погледът му се спираше на множество детайли в храма.

Вартоломей Първи обърна специално внимание на всяко едно дете, което срещна по пътя на своята обиколка. Той се спираше пред всеки младенец и с благословия му подаряваше нещо за спомен. Някои от бебетата получиха осветено кръстче, в специална червена кутийка.

„Вие всички, българи, православни християни, сплотени около вашата църква, имайте винаги надежда в живия Бог. Продължавайте вашия добродетелен християнски живот, обичайте всички хора независимо какви са, имайте мир и вътрешно духовно спокойствие и благословението, което ви нося от вашата майка- църква е да имате всички блага и всичко добро от всеблагия Бог.",бяха част от думите на Константинополският патриарх в храма „Св. Успение Богородично". За спомен от неговото посещение от „тази ваша хубава църква" той поднесе кандилница, за да я „използвате и да си спомняте за нас".

По-рано през деня, Константинополският патриарх Вартоломей посети храма в Свети Влас, наречен на едноименния светец „Свети Власий", като с идването си благослови църквата, която се освещава в продължение на два дни. Сред събралите се миряни, бяха кметът Николай Димитров и председателят на ОбС Благой Филипов, заедно със съпругите си, заместник - кметове на община Несебър и общински съветници.

"С радост и дълбоко вълнение дойдохме тук, в Свети Влас. Носим ви благословението и любовта на Константинополската патриаршия. Нашето посещение се пада в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий - солунските, които се почитат като покровители на писмеността, науката, знанието и културата. Днешното ни посещение тук при вас свидетелства за уважение, почит и любов, която Вселенската Патриаршия и аз лично храним към българския народ... Много се зарадвахме, когато преди 3 години България стана член на Европейския съюз. Радваме се на вашия напредък. Надяваме се, че България ще бъде един фактор на стабилност и приятелство за Балканския полуостров, а също и за целият свят", бяха развълнуваните слова на Константинополския патриарх.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: