Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Константин Гребенаров: Няма незаконни заменки на гори в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:16 / 14.10.2009Коментари (0)698
© Burgas24.bg
На 8 октомври в Областна управа на вниманието на областния управител Константин Гребенаров постъпи писмо - сигнал от Атанас Терзиев - общински съветник в ОбС - Несебър от партия ДЕЛА.

В сигнала Терзиев изказва мнение за незаконосъобразност на Решение на ОбС - Несебър. Според жалбоподателя одобреният с решението ПУП - ПРЗ е предназначен да послужи за промяна на предназначението на имота, респективно за изключването му от горския фонд, което противоречи с наложения от народното събрание мораториум за промяна предназначението на гори и земи от горския фонд.

Искането на Терзиев към областния управител е да бъдат оспорени пред Административен съд или върнати за ново обсъждане приетите решения от ОбС - Несебър.

След извършената проверка по сигнала на жалбоподателя областният управител Константин Гребенаров изказва следното становище:

Разгледан по същество сигналът за незаконосъобразност на решението на ОбС - Несебър е неоснователен, тъй като одобреният с него ПУП - ПРЗ няма за пряка и непосредствена последица изключването на имота от горския фонд.
Изключването на гори и земи от горския фонд, собственост на физически и юридически лица с площ до 100 дка е от компетентността на председателя на Държавната агенция по горите. Наличието на одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план е само една от предпоставките за промяна на предназначението на имота. Крайният административен акт, финализиращ процедурата по изключването на имота и промяната на предназначението му, е заповедта на председателя на ДАГ и именно издаването на такава заповед в разглежданата хипотеза би било незаконосъобразно поради противоречие с наложената от народното събрание временна забрана. Доколкото няма допуснати нарушения на процедурните правила по изработване, приемане и одобряване на ПУП - ПРЗ, същият не е незаконосъобразен.


Съгласно трайно установената практика на Върховния административен съд /ВАС/ съдебният контрол върху актовете по Закона за устройство на територията /ЗУТ/ е специален и може да се осъществи единствено по жалба на определените в този закон заинтересувани лица или по протест на прокурора. Областният управител не е от кръга на изброените в този закон лица, легитимирани да оспорят решението на общинския съвет за одобряване на подробен устройствен план за имот - собственост на търговско дружество. В тази връзка контролът на областния управител е недопустим по отношение на решенията на общинските съвети, представляващи административни актове по смисъла на чл. 215 от Закона за устройство на територията









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: