Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Конфискуваха стресирана шестмесечна маймуна от Слънчев бряг
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 13.09.2010Коментари (1)761
© Burgas24.bg
6-месечна маймуна е била конфискувана при акция на експерти от РИОСВ в Слънчев бряг. Главен експерт Биоразнообразие и защитени територии в РИОСВ Бургас Валентина Михалева, каза, че животно се е използвало за атракция на туристите с търговска цел. Маймунката е била използвана за правене на снимки, което по думите на експерта предизвиква стрес, защото това е малко животно, отнето от майка му. Тя се дава на непознати хора, което също предизвиква стрес.

"Получихме сигнал, че се излагат екзотични видове в Слънчев бряг, които се използват за атракции и търговия. Нашите ангажименти за контрол произтичат от закона за биологичното разнообразие и закона за защита на животните. Към закона за биологичното разнообразие са въведени изискванията на конвенцията на международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна и съгласно тази конвенция и регламент 338 за защита на животните от дивата флора и фауна за регулирана търговия с тях се изисква всички животни, които се внасят в страната и които са защитени в други държави да бъдат регистрирани, да имат съответни документи за произход и на база тези документи, да бъдат регистрирани с регистрационни карти в РИОСВ", коментира експертът.

В курортния комплекс инспекторите се проверили екзотичните видове, които се излагат там и на това дали е спазен този регистрационен режим. От друга страна със закона за защита на животните е въведена категорична забрана от 31.01.2008г за придобиване, внасяне и използване на всякакви видове от семейство диви котки и на маймуни, и примати. Тази забрана също е била проконтролирвана.

Михалева поясни, че основната категорична забрана е, че никой няма право да отглежда такива животни от семейството на диви котки - лъвове, тигри, ягуари, пуми и маймуни. Маймунката, която е конфискувана е настанена в спасителен център, такъв се явява зоопарка в Айтос. Тя е настанена временно там до влизане в сила на наказателно постановление. Компетентния орган за това какво ще се случи с нея е МОСВ. "Ние при тази проверка установихме случаи на излагане на нилски крокодил, питони за използване на търговска дейност по крайбрежната алея на Слънчев бряг. Съставили сме актове по закона за защита на животните съгласно, който се забранява излагането с търговска цел и представления с диви животни. Има и още една забрана - излагане в магазини, заведения за обществено хранене и други увеселителни заведения на бозайници, примати, птици и влечуги, на опасни декоративни животни на база на този закон сме съставили акт, с който се налага административна глоба, а при повторно нарушение глобата е в двоен размер", каза още Михалева.

Тя допълни, че такива проверки се правят основно по сигнали и няма практика да се правят такива системни проверки. "Тези атракции се извършват в късните часове и ние няма как ако отидем през деня, в регламентираното ни работно време да ги открием като налични нарушение. Специално за този случай ние имахме специална заповед от директора, което е нещо чрезвечайно, тъй като сигнала бе за излагане от 22 до 24 часа", каза още Михалева.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами като е вечер,ще работите на смени,като другите хора. И без това,като седите по цял ден на тези бюра,ще понапълнеете доста.ЯНПЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: