Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Концерт събира почитатели на странджанската народна песен
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 31.01.2010Коментари (0)2078
© Burgas24.bg
Концертът на мъжката фолклорна певческа група на Царево събра на 28 януари в салона на читалището почитатели на странджанската песен. Прозвучаха удивителни и оригинални изпълнения на любимите за странджанци песни „Дружле Зоичко", „Мари земи ме, Балазо", „Георги кирия караше", „Димитър дума Вълкане". Акомпанираше им битовият оркестър с ръководител Магриот Симеонов.

Създаването на мъжката певческа група преди година е поредното предизвикателство за известната странджанска певица Златка Ставрева, обзета от амбицията да възроди характерното мъжко групово странджанско пеене. Голямата странджанска певица е и голям родолюбец. Тя често обича да казва, че странджанската песен е неписаната история на Странджа и живата памет на българите, живели тук. „Богати сме, че имаме всички тези песни, че сме запазили ценни образци, които носят в себе си и старинност, и оригиналност с характерния музикален фолклорен диалект на Странджа", споделя певицата.

В групата Златка Ставрева е подбрала оригинални мъжки гласове. Откроява се пеенето на Димитър Киров - майстор на бавната странджанска песен, много трудна за изпълнение заради сложната й орнаментика. Хората обичат да го слушат, гласът му излъчва мъжественост и сила, и затова не минава събор без него. Роден талант е и младият Костадин Михайлов. В редиците на добрите певци се нарежда и друг един млад певец Георги Илиев.

Специален гост на вечерта бе народният певец Георги Димов, роден и израснал в с. Кости , първенец в националното надпяване през 1960 г. в с. Граматиково. 82- годишният певец е с богата певческа кариера и записи в БНР, изпълнител е на бавни странджански песни, има оригинален глас и собствен стил. Години наред вдъхновява с пеенето си младите певци. Той признава, че създаването на мъжка певческа група е негова неосъществена мечта.
С изпълнения на оригиналната нестинарска мелодия и Светикостадиновското хоро в концерта участва и оркестър „Нестинари" . Със свои изпълнения се включиха и младият Янислав Костов, избрал професионалния път и сега ученик в Музикалното училище в Бургас, и женската певческа група.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: