Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Несебър поиска прошка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 02.03.2009Коментари (0)622
©
На нетрадиционно тържество, по случай 1 март и Сирни заговзни, състояло се в центъра на града, кметът на община Несебър г-н Николай Димитров поиска прошка от своите съграждани. Той ги помоли да му простят ако волно или неволно е съгрешил. Г-н Димитров добави, че дори в най-добрите си стремежи и много често в желанието му бързо да се случват нещата в Несебър, е възможно да се дапускат грешки. Но голямато идея и негова главна мисия, през оставащите години в неговата работа, е: По-добър град - по-добър живот. Той продължи, че най-важното е всечки да се обединят около тази идея и с общи усилия градът и общината да вървят напред.

Гостенката на тържеството, баба Марта разказа на гражаднете, събрали се на площада въпреки студеното време, за обичаите на този ден и от къде идва мартеницата. В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетнаптица тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят под камък и по тях се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна.

Източно-православните християни празнуват Сирни заговезни винаги в неделя, седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението " или просто „прошка", защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. Друг обичай на Сирни заговезни е Кукеруването. На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, маскират си лицата, чернят се, за да не бъдат разпознати, а някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. По този начин се прогонват злети духове и сили.

И тъй като община Несебър се стреми винаги да спазва традициите, веднага след гостуването на баба Марта, площадът беше озвучен от многобройните звънци закачине на кръста на кукерите, които съща гостуваха на Несебър от с. Чарган, област Ямбол.. С ритуални танци и звъна на чановете те прогониха злото и тъмните сили. Костюмите, маските и народните носии на кукерите се превърнаха в голяма атракция за гражданите и много от тях се присъединиха към последвалото шествие което тръгна от площада до пощата в Несебър и завърши на площад „Месамбрия" в Стария гра. Дамите от Тракийскии клуб - гр. Несебър, които също се включиха в празника, закичиха на кукерите мартеници, с пожелание за здраве и щастие.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: