Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Несебър: Нека да не виним ЮНЕСКО заради незаконни къщи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:43 / 24.11.2010Коментари (0)969
© Burgas24.bg
В годините назад Несебър е бил град държава. Имал е своя парична единица и сенат. Жителите му са хора със самочувствие. Общината пък минава за една от най-богатите в България. Бюджетът й е около 63 милиона лева. Миналия понеделник несебърци се вдигнаха на протест и затвориха провлака, свързващ Стария с Новия град, заради 7 незаконни пристройки, които собственици вдигнали над бащините си къщи. Напрежението ескалира, но в крайна сметка нарушителите сами бутнаха незаконните си етажи.

- Г-н Димитров, с кого трябва да е кметът на един въстанал град - с хората или със закона?

- Трябва да защитава интересите на местните хора, на своите избиратели. Но законът трябва да се спазва от всички. Ние сме законова държава и трябва да се съобразяваме с това.

- Какъв боен дух извади само този град държава... Очаквали ли сте го?

- Да, очаквах го, защото проблемът е сериозен, възникнал назад в годините - още през 1993-1994 г., във времето на демокрацията. Сега събориха седем, но има и други, които чакат заповеди.

- Страхувахте ли се в даден момент, че може да се стигне до сериозни сблъсъци?

- Имаше екзалтация, но институциите действаха спокойно и сигурно. Ние с колегите ми също бяхме там. Правехме лични срещи с хората, обяснявахме им. Аз и председателят на общинския съвет, както и зам.-кметът Лазар Япаджиев, бяхме на провлака още в 7,30 ч в понеделник, 30 минути преди да започне митингът, който разреших.

Направих го, защото смятам, че тези хора заслужават да им се даде възможност да направят своите послания към институциите, които години наред са бавили книжата им с издаването на разрешителни. Някои от тях наистина са били ощетени. Освен това, с митинг или без, законът щеше да бъде изпълнен. Собствениците идваха многократно на разговор с мен. Ясно е, че обектите са незаконни. Единствено можеше да се преговаря за отлагане с оглед на предстоящата зима. От човешка гледна точка. Но както и очаквах, на провлака се появиха субекти, които искаха да политизират този протест и да спекулират с нещастието на хората.

- При протеста срещу събарянето на седемте незаконни обекта в Стария град негодуването беше срещу двойните стандарти. Едни са получили законност, други - не?

- Появиха се много "специалисти", които обясняват защо има такива случаи.

Но истината е една. В град Несебър подробен устройствен план не е бил приет. От лятото на 1956 година Несебър е обявен за град музей. Пет години по късно държавата е започнала да реставрира и чрез фирмата "Реставрация" общината е давала средства на нашите съграждани, собственици на къщи - паметници на културата, да ги поддържат. В Стария град има 5 къщи от национално значение и 100 къщи, които са паметници на културата от местно значение. Плюс византийските църкви, археологическите разкопки и т.н. И вече в годините на демокрацията, когато всички се надяваха на някакъв нов план на управление, такъв не бе приет. Националният институт за паметниците на културата (НИПК) беше институцията, която определяше и задаваше критериите и в същото време ги контролираше. Така именно НИПК на едни хора е давала одобрение на строителните книжа, а на други - не. Чест прави на сегашното правителство, че вече има нов ред. Националният институт за недвижимо културно наследство вече ще създава условията и критериите за строителство, а друга специална дирекция ще ги контролира.

- Защо трябва да е така?

- Защото, който прави критериите, ако пак той ги контролира - може би създава условия за двоен стандарт. Г-н Чобанов, зам.-министърът на културата, непрекъснато води разговори с нас и през следващата седмица ще направим среща в София с несебърци, които имат да реализират строителни проекти, с наши архитекти, с г-жа Кандулкова, която е директор на Института за недвижимо културно наследство. Тези хора, които имат проекти в Несебър, да ги заведат наново, да се гледат по най-бързия начин и ако отговарят на правилата, да бъдат одобрени. А тези, към които има забележки за проектите им, да предприемат необходимото да си ги преправят. Това е нашата идея.

- А хората, чиито незаконни пристройки събориха, с тях какво ще стане?

- Те трябва да си презаверят скиците и визите за саниране и да си направят навреме покривите на къщите. Идва зима. Разбира се, ако имат проекти и планове - да си ги вкарат за разглеждане. Сега някои от тях ще отидат да живеят при роднини, други - на долните етажи в къщите си.

- Вярно ли е, че част от тези седем собственици, които твърдят, че са вдигнали етажите заради жилищни нужди, са имали отпуснати права на строеж в новия несебърски квартал "Черно море", но са ги продали?

- Да, има такива случаи с някои от тези хора. Мисля, че няма място някой да ми се сърди, че потвърждавам това, защото, когато един човек защитава някаква гражданска позиция, нормално е истината да се казва в очите винаги. Но сред седемте има и хора, които действително са в нужда, но не са получавали отстъпено право на строеж.

Вижте, неприятно се получи, че екзалтирани наши съграждани палиха гуми, обърнаха флаговете. Смятам, че във всеки проблем трябва да има разум, а не емоция. Неприятна беше и тази подписка за излизане от ЮНЕСКО, още повече когато генералният секретар е българин - г-жа Ирина Бокова. ЮНЕСКО е титла, уважение, име.

Круизните кораби например спират в градове, обявени за световно културно наследство. Привличат се много туристи и се знае, че това е град с история, с паметници, с древни послания. Цената на града, търговията, всичко, свързано с туризма, са на много високо ниво. Но по принцип критериите за незаконно строителство ги има навсякъде, ще ги има винаги. Не ЮНЕСКО е виновен, че някой е решил да строи незаконно...

- "Кокошкарниците" ги събориха, а дворците?

- Има доста големи обекти и хотели, включително в Стария град, за които тече проверка как са били съгласувани. В момента проверяват как е бил вдигнат хотелът върху бившата баня.

Аз се надявам да докажем, че несебърци са достойни хора, които мислят за бъдещето, искат да запазят културно-историческото наследство и да го предадат на идните поколения.

Източник: в. "Труд"




Още по темата: общо новини по темата: 30
15.07.2011 »
13.07.2011 »
02.12.2010 »
02.12.2010 »
29.11.2010 »
25.11.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: