Кметът на Малко Търново: В Странджа няма да се чуе и един звънец на коза или овца

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:16 / 01.10.2013
1893
Няма гаранция за животните в други села от общината да не се заразят от шарка. Това каза кметът на община Малко Търново, във връзка с наложеното хуманно умъртвяване на овце и кози в бургаското село Стоилово, заради шарка, пренесла се от съседна страна.

"Докторите през ден вземат кръвни проби от овцете и козите, и ако се открие шарката при едно животно - ще се наложи същата процедура - умъртвяване на животните", допълни Янчев.

Според него, този начин на реагиране не е правилен, защото всичко се струпва върху Малко Търново, като гранична община. Заради близката граница с Турция, никога не са имали и не могат да имат преференции, а само беди. Той увери, че не са открити други болни животни, като здравите не са останали много. Ако се открият заразени, ще трябва да бъдат умъртвени.

"В Странджа няма да се чуе и един звънец на една коза или на една овца, което е много жалко", подчерта кметът на общината.

Не са започнали обезщетяванията на стопаните, чиито животни са били умъртвени.

"Уговорката ни е с д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните - Бургас, който предната седмица трябваше да внесе всички документи и до един месец вече да имат финансовия ресурс, с който да се разплатят с хората", каза Илиян Янчев.

По думите му, не е важно това, дали стопаните ще получат 100 - 200 лева за животно, защото страхът от възникване на шарката отново, е силен. Едва ли куражът на стопаните е толкова голям да закупят нови животни, смята кметът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
15.11.2013 Животновъди си искат животните, а не пари
06.11.2013 Областният с подробен план за ефективна защита от заразни болести при животните в Странджа
01.11.2013 Депутатите от ГЕРБ-Бургас: Да се изградят центрове за здрави животни в Странджа, а не да се избиват с болните
30.10.2013 Животновъди и ветеринари не могат да се разберат за действията срещу
шарката
29.10.2013 Кметът на Малко Търново: Държавата трябва да се реваншира на хората с умъртвените животни
28.10.2013 Изтече карантинният период на шарката при животните в Бургаско
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).