Карат туристите да не дават пари на просяци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:51 / 07.07.2010
697
Туристите да не дават пари на просещи деца в Слънчев бряг - за това призовава брошура. Диплянката е насочена към английски, немски и руски летуващи в най-големия роден курорт. Тя се разпространява от социални работници в хотели и заведения за хранене, където се навъртат дрипавите малчугани с протегнати ръце. Ако хората искат да им помогнат, да купуват храна, призовават от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Бургас, чиято е инициативата за акцията. Тя е една от мерките, с които от центъра за работа с деца на улицата към комплекса противодействат на организираната сезонна просия.

От май до септември ромски фамилии от цялата страна, специализирани в джебчийството и просията, атакуват курортите. Включват се и местни, предимно от кварталите Горно Езерово и "Победа". Бумът на туристите удвоява просещите и по бургаските улици. В областния център те досаждат на минаващите на площад "Тройката", по "Александровска", а в горещите месеци окупират автогара Юг и жп гарата, където дебнат за пристигащи летовници. Просещите са на възраст между 6 и 14 години. Те са най-активни през почивните дни, когато туристопотокът се увеличава. Тогава се събират и на площад "Св. Св. Кирил и Методоий", където спират автобусите с организирани групи от Слънчев бряг и Несебър.

Екип на Комплекса за социални услуги три дни в седмицата обикаля централна градска част, за да разговаря с децата, които просят. Целта е да бъдат мотивирани да посетят Центъра за работа с деца на улицата, където получават храна, дрехи, обезпаразитяване и ограмотяващи занимания "Някои от тях започват да викат срещу колегите, хората се обръщат. Така инсценират ситуацията, все едно ние насила ги караме да правят нещо. Нашата задача е да ги стимулираме да ходят на училище, но започне ли летният сезон - усилията ни отиват на вятъра и те се спускат по курортите. Трудни са именно родителите, които са инициатори за просията", казва шефката на комплекса Таня Колева.

11 деца посещават центъра в момента. Това лято за тях ще е посветено на ориентирането в града. Малчуганите ще се запознаят с основните обществени сгради и културните институции в града и ще добият умения да ги намират по карта. Арттерапия и спортни игри ще са част от летните занимания за безпризорните.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).