Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Карат туристите да не дават пари на просяци
Автор: Екип Burgas24.bg 16:51 / 07.07.2010Коментари (1)696
© Burgas24.bg
Туристите да не дават пари на просещи деца в Слънчев бряг - за това призовава брошура. Диплянката е насочена към английски, немски и руски летуващи в най-големия роден курорт. Тя се разпространява от социални работници в хотели и заведения за хранене, където се навъртат дрипавите малчугани с протегнати ръце. Ако хората искат да им помогнат, да купуват храна, призовават от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Бургас, чиято е инициативата за акцията. Тя е една от мерките, с които от центъра за работа с деца на улицата към комплекса противодействат на организираната сезонна просия.

От май до септември ромски фамилии от цялата страна, специализирани в джебчийството и просията, атакуват курортите. Включват се и местни, предимно от кварталите Горно Езерово и "Победа". Бумът на туристите удвоява просещите и по бургаските улици. В областния център те досаждат на минаващите на площад "Тройката", по "Александровска", а в горещите месеци окупират автогара Юг и жп гарата, където дебнат за пристигащи летовници. Просещите са на възраст между 6 и 14 години. Те са най-активни през почивните дни, когато туристопотокът се увеличава. Тогава се събират и на площад "Св. Св. Кирил и Методоий", където спират автобусите с организирани групи от Слънчев бряг и Несебър.

Екип на Комплекса за социални услуги три дни в седмицата обикаля централна градска част, за да разговаря с децата, които просят. Целта е да бъдат мотивирани да посетят Центъра за работа с деца на улицата, където получават храна, дрехи, обезпаразитяване и ограмотяващи занимания "Някои от тях започват да викат срещу колегите, хората се обръщат. Така инсценират ситуацията, все едно ние насила ги караме да правят нещо. Нашата задача е да ги стимулираме да ходят на училище, но започне ли летният сезон - усилията ни отиват на вятъра и те се спускат по курортите. Трудни са именно родителите, които са инициатори за просията", казва шефката на комплекса Таня Колева.

11 деца посещават центъра в момента. Това лято за тях ще е посветено на ориентирането в града. Малчуганите ще се запознаят с основните обществени сгради и културните институции в града и ще добият умения да ги намират по карта. Арттерапия и спортни игри ще са част от летните занимания за безпризорните.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каквото и да им купуват-те пак ще просят. Майките им не сключват брак, за да вземат-помощи от общината. На тези ;родители;-трябва да им се спрат помощите-когато се хванат,децата им в просия.ЯНПЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: