Кандидати на ГЕРБ ще търсят сметка от досегашните общинари на Царево

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:19 / 13.10.2011
2287
Кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ в Царево поискаха от досешашния екип на общината обяснение за допуснати груби грешки по изпълнение на договор за европроект.

Нарушението е по спечелен през 2009 година грант за паркоустройство и благоустрояване на стойност 500 000 лева по Програмата за развитие на селските райони. Там не е спазена държавна наредба за условията за безопасност на площадките за игра, което е довело до промяна на финансовата стойност на проекта, одобрен от ДФ "Земеделие".

Грешката е допусната по Мярка 322 за обновяване и развитие на населените места. По нея преди две години общината е сключила договор и впоследствие се е оказало, че в техническата част на проекта има законови несъответствия. Заради грешката фондът е орязал бюджета на проекта с близо 50 хиляди лева, които администрацията на Петко Арнаудов трябва да съфинансира. По неофициална информация в момента Държавния фонд е превел авансово голяма част от сумата по проекта, като е блокирал ползването на парите от екипа на Петко Арнаудов.

Тъй като техническият проект на общината не е бил изряден при подаването си, общинската администрация в лицето на Лидия Дикова, поиска на последното заседание на съвета преди изборите да бъдат отпуснати спешно близо 50 хиляди лева, с които да се закърпи финансовата дупка в проекта.
Съветникът от листата на ГЕРБ Васил Каридков реагира остро на това да се харчат общински пари за чужди грешки и поиска от Дикова да даде пълни разяснения за дейностите по проекта. Каридков поиска разбивка на бюджета по пера, информация кой и при какви обкстоятелства е писал проекта и кой е спечелил тръжните процедури. Съветникът от ГЕРБ попита, но не получи никакъв отговор защо е ползван консултант за писането на този некачествен проект при положение, че в общината работят достатъчно хора в специален отдел.

В момента Царево има на щат осем души, които би трябвало да пишат и печелят европроекти. До този момент обаче местната власт не е спечелила нито един грант по 7-те оперативни програми на ЕС с изключение на един за трансгранично сътрудничество, който е за обмен на кадри и добри практики, сочи справка в правителствената информационна система за проверка ИСУН.
Васил Каридков бе неудовлетворен от колебливите и отговори на Дикова и поиска от местния парламент да бъде отложено гласуването на точката. Предложението му не бе прието от червените общинари.

При бъдещото управление такова нещо няма да допуснем, каза кандидатът за кмет на община Царево Георги Лапчев. Той бе в публиката в залата при гласуването на скандалната поправка от администрацията на Петко Арнаудов. Лапчев бе категоричен, че неговият екип от експерти по европейските програми вижда фатални пропуски в работата на общината по фондовете.

Има огромна разлика между писане, подаване и печелене на проект по еврофондовете и администрацията на Арнаудов явно не прави разлика, защото нарича една идея с името "проект", което личи в отчета на досегашния кмет, коментира Лапчев.

Аз ще положа изключителни усилия да се върне доверието на хората в спазването на законите и прозрачност при управлението, категоричен бе кандидатът на ГЕРБ за кмет на Царево Георги Лапчев.


Виж коментарите (0)

Още по темата (339):
11.05.2012 Жителите на Дебелт ще избират кмет в неделя
17.02.2012 Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е платил предизборен клип с общински средства
28.11.2011 Бургаският административен съд касира изборите в с. Дебелт
10.11.2011 След жалба броят созополските бюлетини в Административен съд - Бургас
07.11.2011 БСП обжалва изборните резултати в село Рудник
04.11.2011 Бургаски адвокат: Изборите бяха пълен хаос
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).