Изплатиха обезщетенията за убитите животни заради шапа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:39 / 04.07.2011
1024
На 100 % са изплатени обезщетенията за убитите животни заради болестта шап, каза д-р Димитър Германов директор на регионалната Агенция по безопасност на храните. Само на собственик, който е имал седем животни се е получило забавяне заради доуточнения, но и този случай е подаден за изплащане. «По отношение на компенсациите във връзка с оборното гледане на животните в началото започна изплащане по програма "Де минимус" , а сега в момента се обезщетяват стопаните, които не са регистрирани като земеделски производители", каза Германов. Той каза, че няма информация и сигнали за това, че хората в засегнатите райони се отказват от животновъдството заради риска от повтаряне на заболяването шап.

През лятото температурата на въздуха е и това убива вируса на шапа в околната среда , но животните , които са носители на този вирус остават като заразоносители, посочи Германов. До този момент обаче пробите взети от диви животни не показват, че има заразени с вируса на болестта шап. На въпрос възможно ли е ситуацията със шапа отново да се повтори на есен и през студените месеци директорът на бургаската агенция по безопасност на храните не отрече тази възможност. «Ако причината, която ние констатирахме продължи да съществува да има възможност от повторна поява на заболяването», каза Германов. Проблемът със стадото подивели крави, които бяха насители на вируса вече не съществува, по информация подадена го горските стопани уточни още Германов.

Що се отнася за изграждането на заграждения по границата ни с Турция, които да препятстват влизането на наша територия на диви и домашни животни от съседната страна, то отговорни за тази дейност са Областните управи, каза Германов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (84):
02.11.2012 Над 1 млн. лв. били отделени за компенсиране на загубите от шапната епидемия в Странджа
03.09.2012 България вече е свободна от шапа
26.04.2012 Дават близо 400 000 лв. на Гребенаров, за да се разплати с проектантите на оградата срещу шап, която няма да правим
20.04.2012 Засилват контрола по границата с Турция за сметка на защитната мрежа
18.04.2012 Отмениха изграждането на защитната мрежа между България и Турция
18.04.2012 Няма да градим мрежа против шап на границата с Турция?
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).