Инспекторите проверяват срока на годност и произхода на колбаси, месо, както и условията при които се съхраняват.Следи се за произхода и доставчиците, за да се избегне предлагането на гостите на храна, която е с изтекъл срок на годност.
Началото на проверките бе дадено заради получени сигнали от туристи. "Имахме сигнали, че продукти с изтичащ срок на годност се предоставят на хотели, които отиват за използването на ол инклузив. Проблемите с побългарения ол инклузив идват от манията да се пести от блюдата, които са останали неконсумирани. Така не само се оползотворяват остатъците до последната мръвка, но се спестява от разходи за пресни продукти. Сръчни готвачи набързо префасонират увехналите марули и домати в "зеленчукова супа по френски".
Изобретателността на готвачите стига дотам, че кускусът от сутрешната закуска светкавично се превръща в пълнеж за чушки. Ястието се предлага на гостите като пълнени чушки с ориз. Именно поради тези причини нашата агенция съвместно с Комисията за защита на потребителите предприехме мерки и извършваме проверки" разясни д-р Йордан Войнов.
При проверката в голям хотел в Слънчев бряг се оказа, че нарушения е са констатирани. Управителят на ресторанта предостави документи, че храната, която предлагат на гостите си е с произход и в срок на годност, а самите туристи споделиха, че са доволни от всичко, което им се предоставя на блок-масата и не случайно част от тях вече 10 години идват да почиват в този хотел.