Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчезна защитена територия край село Лозенец
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 07.07.2010Коментари (0)794
© Burgas24.bg
Нито едно блатно кокиче не открили инспектори от МОСВ по време на проверка на околностите на с. Лозенец и къмпинг "Корал", съобщиха от министерството. По разпореждане на министър Нона Караджова била извършена пълна проверка по документи и на място на територията на бившата Защитена местност Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал.

Повод за проверката е било искане на природозащитни организации да бъде възстановен природозащитният статус на тази територия, която е била заличена от регистрите като такава през 2003г. Още тогава находището на блатно кокиче, заради което е била обявена защитената територия, било изчезнало. Сега инспекторите на екоминистерството не са открили повод да възстановят този статут.

Вместо лековитото растение, служителите на министерството открили, че къмпинг "Корал" се намира на различно място от това, което е обявено в картите и изобщо не е бил в защитената територия. Природна забележителност "Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал, землище на с. Лозенец, се намира в района южно от селото. Тя е обявена за такава със заповед на министъра на горите и опазване на природната среда от 29 декември 1973 г.

Районът, в който се намира къмпинг "Корал", не попадал в границите на обявената защитена територия. В картите досега грешно се обозначавало местоположението на къмпинга южно от селото. В действителност къмпингът се намира в точно противоположната посока - на север от регулацията на село Лозенец. Наименованието на защитената територия останало "Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал, но всъщност не съответства на действителния терен, където е разположен къмпингът. Тази грешка била отстранена с Лесоустройствения проект от 2006 г. - три години, след като защитената територия вече е заличена от регистъра.

При последните проверки на място и в границите на бившата защитена територия, и в района на къмпинг "Корал", не е установен нито един екземпляр от вида блатно кокиче, съобщиха от министерството. В резултат на това МОСВ не намира основание да върне статуса на защитена територия в района на къмпинг "Корал", нито за възстановяване на бившата защитена територия южно от село Лозенец.

 

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: