Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат Присад да се присъедини към община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 27.05.2013Коментари (0)1034
Инициативен комитет от созополското село Присад прави опити да организира референдум за присъединяване на населеното място към община Бургас. Засега обаче созополската администрация блокира желанието на част от жителите, като не дава разрешение за провеждането на обществено допитване. Това каза председателят на инициативния комитет, Вълчо Вълчев.

Председателят на ИК, съобщи, че е завел дело като частно лице срещу община Созопол за отказа, който получили съселяните му. Жалбата обаче била отхвърлена от съда. Законът предполагал подобни жалби да бъдат придвижвани чрез областния управител, а не от частни лица.

"Направихме опит да задвижим нещата с областния управител, но той отказа да съдейства", обясни Вълчев.Той не пожела да сподели колко души са се подписали под искането за провеждане на референдум. Утре в дневния ред на Общински съвет - Бургас е ще бъде разгледана докладна, относно отделянето на созополското село и преминаването му към община Бургас. В приложените към докладната записка документи е видно, че ИК е събрал в подкрепа на своето желание подписите на 21 жители на селото. Проверка на ГРАО Бургас е установила, че едни от подписите е невалиден. Приложено е и становището на кметския наместник в с. Присад Пенка Стоянова, което е отрицателно.

Стоянова е побрала цели 18 точки, които подкрепят отказът й за провеждане на референдум и отделяне на селото от община Созопол. Според нея искането на жителите е неоснователно. В становището си до ОбС - Бургас тя е описала, че селото има удобни транспортни връзки с общинския център Созопол и близките населени места. Всяко новородено получавало по 2 000 лева, не липсвали медицински услуги, безплатен транспорт за децата и други. Тя твърди, че искане за провеждане на подобно допитване в селското кметство не е постъпвало. Ако бургаските съветници кажат "да" на присадци, въпреки че община Созопол не разрешава провеждането на референдум, областният управител трябва да назначи дата за допитването. Подобен бе случаят и с Черни връх. Община Камено не даде съгласието си за отделяне на селото от администрацията й, а община Бургас потвърди желанието на хората там. Областният управител назначи дата за провеждането на референдум, втори за селото, който така или иначе се оказа неуспешен. Тамошният инициативен комитет не успя да събере нужният брой гласове или точно толкова колкото са гласували на последните парламентарни избори. На последните такива в село Присад са гласували 90 души от имащи право на глас 130. Такава е информацията, видна на сайта на Централната избирателна комисия. Хората, които са се подписали под искането за провеждане на референдум обаче са едва двайсетина, показва справка в сайта на общински съвет - Бургас.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: