Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотелиери и ресторантьори заобикаляли закона
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 01.06.2010Коментари (0)556
© Burgas24.bg
Като "невралгично място" определи заведенията за хранене и развлечение, които не са категоризирани, председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. През целия туристически сезон те са само в процедура по категоризиране. Така ресторантьори, а и хотелиери се възползват от възможностите да заобиколят закона.

Най-честите нарушения, открити от КЗП-Бургас, са свързани с липса на категоризация и със заблуждаващи надписи. Това пък съобщи шефът на местното звено на комисията Николай Стойков. Например заведения, категоризирани като кафе-аперитив, се наричат ресторанти или барове, а къщи за гости се рекламират като хотели. "Прави впечатление, че след като се наложи съответната санкция, в много кратък срок търговците бързо предприемат действия по категоризиране на обектите", обясни Стойков.

Проблемът с категоризацията виси от години. В началото на сезона хотелиери и ресторантьори си подават документите, а до края не получават сертификат за категорията си. Така туристите не знаят на какви условия трябва да отговаря обектът, където са отседнали, или в който се хранят.

През миналия месец в Бургаска област са били извършени общо 343 проверки, 166 от които по Закона за туризма. Заради настъпващия активен сезон по Южното Черноморие се провеждат инспекции на туроператори, хотели и ресторанти.

„Има изключително голямо предлагане в легловата база, което предполага сваляне на ценовите равнища, а оттам и желанието на някои търговци да направят опит за сваляне на качеството на услугата. И оттук вече тези, които са дошли с пакети, да има несъответствие между договора, който е в пакета, и предлаганата на място услуга, и да се явят условия за предявяване на рекламации", допълни председателят КЗП Дамян Лазаров.

Обявяването на грамажите и цените в лист-менютата също е изключително важно, подчерта шефът на комисията. При ниски ценови равнища може да се спекулира с липсата на количество.

При лист-менюта без обявена цена пък се процедира според платежоспособността на клиента, заяви Дамян Лазаров.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: