Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотелиер рекламирал стаи една звезда като тризвездни
Автор: Екип Burgas24.bg 10:56 / 08.10.2009Коментари (0)879
© Burgas24.bg
Председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Дамян Лазаров забрани със своя заповед нелоялна търговска практика, осъществявана от хотелиер. Търговецът е предлагал чрез своя интернет страница апартаменти в къщи и самостоятелни стаи за отдих една и две звезди, представяйки ги като тризвезден хотел с наименованието „Елит 2".

Проверката на инспектори на Комисията за защита на потребителите, провокирана от жалба на турист, установи, че целият комплекс „Елит 2" се състои от седем блока, като в единия от тях са разположени Къща № 1 и Къща № 2 с категория две звезди. И двете къщи са собственост на въпросния търговец. Той е представил удостоверение за категоризацията им, но в обекта е липсвало информационно табло с ценоразпис за нощувките. Според изискванията на Закона за туризма такова табло с информация за цените в български лева на нощувките в зависимост от вида на стаите задължително трябва да има и то да бъде поставено на видно място. Санкцията за това нарушение е от 500 до 3000лв. В блока не е имало и регистър за предявените рекламации.

За част от останалите стаи и апартаменти, за които хотелиерът е сключил договори със собствениците им за осъществяване на туристическа дейност в тях, няма представени удостоверения за категоризация. Тези стаи и апартаменти са разположени в останалите блокове на селището. Предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект противоречи на изискванията на Закона за туризма и е нарушение, за което се предвижда санкция от 1000 до 10 000лв.

В хода на проверката се установи, че към селището принадлежи и еднозвезден ресторант в самостоятелна част с капацитет 150 места. В комплекса, обаче, не е констатирано наличие на туристически обект хотел с категория три звезди, както се рекламира в сайта. Върху направената тогава разпечатка на интернет страницата на комплекса (заверена на място от упълномощен представител на търговеца) присъства информация за съществуването на хотел Елит 2 - 3 звезди, която подвежда потребителите. На началната страница под категорийната символика (три звезди) е разположена секцията „За хотела", която води към подстраница, на която под флаш анимация на избрани пейзажи от комплекса търговецът убеждава потенциалните си клиенти, че „хотелът разполага с неповторима атмосфера и модерен стил". Отделно въведената секция „Удобства", в която са посочени услугите и забавленията, които туристът може да получи в комплекса, засилва впечатлението у посетителите на страницата, че се предлагат стаи и апартаменти в тризвезден хотел - както е посочено още на стартовата страница. Освен това в снимковата галерия могат да бъдат разгледани фотоси на категоризираните къщи 1 и 2, ресторанта, басейна и останалите блокове, в които се намират самостоятелните стаи, както и кадри на детайли от тях. Но и при прегледа на тези снимки човек остава с впечатлението, че те са част от хотел с три звезди. Като цяло - създадени са всички предпоставки потребителят да остане с впечатлението, че отделните обекти са всъщност един туристически обект, който е хотел с утвърдена категория три звезди с прилежащите му заведения за хранене и развлечения.

Предвид изложените по-горе факти, Комисията счита, че така поднесена информацията за предлаганите стаи и апартаменти в комплекс под името „Елит 2", представен като тризвезден хотел, е невярна и подвежда потребителите и затова е налице заблуждаваща нелоялна търговска практика.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: