Гвардейци и актьори съживиха историята и духа на Петрова нива

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:34 / 18.08.2013
937
В събота вечерта традиционният тракийски събор Петрова нива събра хиляди родолюбиви българи, за да отбележат 110-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на Президента Росен Плевнелиев. На тържествата присъства вицепрезидента Маргарита Попова.

Традиционният тракийски събор Петрова нива започна с възпоменателна литургия в памет на жертвите в Илинденско-преображенското въстание през 1903 година. Тя бе отслужена от сливенския митрополит Йоаникий в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, председателя на НС Михаил Миков, министри и лидери на политически партии.

Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев припомни:

"Изминали са 110 години от празника Свето преображение Господне 1903 година, конгресът на 7-ми тракийски революционен окръг, проведен тук , в историческата местност Петрова нива постави началото на въстанието, което трябваше не само да подкрепи въстаналите българи от Битолско и Македония, но и да превърне в дело за свободата на Тракия и Странджа девизът " Свобода или Смърт".

Възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. и обявяване на Преображенското въстание, изпълнена от професионални артисти върна дошлите на събора назад във времето.

В своето изказване Вицепрезидентът Маргарита Попова акцентира:"Нашето го помним, не го забравяме, не търсим отмъщение. Нека обаче се опитаме добронамерено да намерим общото наследство, онова , което ни обединява в името на коренните интереси на балканските народи."

Тържествена проверки на войсковите части последва изказванията на официалните гости.

Поднесени бяха венци и цветя в знак за признателност за делото на всички, загинали за свободата на България.
Тържественият събор по повод 110 години от Илинденско преображенското въстание завърши с пищна заря.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).