Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Грандиозно отпразнуваха Деня на Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 16:06 / 16.08.2012Коментари (1)1712
©
Повече от грандиозно! Това са единствените думи, с които можем да опишем тържествената програма по случай 15 август, Успение Богородично - ден на град Несебър. По неофициални данни над 20 000 човека преминаха вчера през провлака, свързващ новия със стария град. Хора, не само от различни краища на България, но и на света прииждаха, за да станат част от тържествата завършили с едно умопомрачително шоу.

Но нека погледнем денят от зародиш. Рано сутринта в Храм "СВ. Успение Богородично" се състоя тържествена света литургия. Там всеки вярващ имаше възможността да запали свещ в този светъл ден и да се помоли за успението на Божията майка. Според преданието, това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта и Архангел Гавраил и съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното и желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома и в Йерусалим. Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

Малко по-късно кметът на Несебър г-н Николай Димитров, заедно с председателя на общински съвет - Благой Филипов, извършиха ритуала по издигането на националния флаг на Република България. В 10:00 ч. бе даден стартът на традиционния плувен маратон - "Несебър 2012". Плувците започнаха надпреварата на 1,5 км югоизточно от "Морска гара" навътре в морето. Новост тази година бе маратонът за деца от 9 до 13 годишна възраст. Те мериха сили на дистанция от 600 метра. В състезанието взеха участие общо 58 плувци при засилени мерки за сигурност. Лодки заредени с вода и храна придружаваха плувците до самия финал пред "Морска гара". Първо място в категория "мъже" взе Венцислав Айдарски от Сандански с време 11,27м., който бе награден от кмета на общината Николай Димитров. Само преди дни Венцислав се завърна от олимпиадата в Лондон, където се състезава в дисциплината 1500 метра свободен стил. Второ място взе Теодосий Чернев от Бургас, а трето - Александър Николов. 51 годишният Златко Белчев взе приза за най-възрастен плувец, а Георги Радев за най-млад. При жените първо място спечели Никол Кошеджийска с време 13,24м. Нейната награда връчи председателят на общински съвет - Благой Филипов. Второто място остана за Аня Доганина, а третото за Таня Крайнова от Бургас. Децата бяха най-голямата атракция на маратона. Петър Божилов от София спечели приза с време 6,47м. Второто място остана за Ивет Шункова, а на трето завърши Антоний Моралийски. Общинска администрация не остана на заден план и тази година. За четвърти пореден път кметът на с.Равда - Андон Бакалов, който вече се превърна и в доайен на плувния маратон, финишира рамо до рамо с всички останали участници. Той е единственият, който не е пропускал ежегодния маратон от неговото създаване. Така приключи първата част на празничната програма.

В 18:30 ч. Южен парк събра всички малчугани на Несебър, за да гледат "Куклено вариететно шоу". От там стартира и парадът на мажоретните състави, които малко по-късно изнесоха своя спектакъл пред препълнената сцена на площад "Месамбрия". Междувременно, гостите на града световно и културно наследство имаха възможността да посетят напълно безплатно музей "Старинен Несебър" и да се насладят на вековната история. Около 55 деца доброволци, пръснати из различни части на стария град, разказваха на жители и гости, историята как хан Крум завладява крепостта и я присъединява към пределите на Първата българска държава.

В 21:00 ч. на три различни сцени започнаха концерти, на които можеше да се чуе и види разнообразието от балет, оперно пеене, реге, хип-хоп и брейк, поп, бели денс и други. Те завършиха с поздравителната реч на кмета на община Несебър. "Градовете минават през времето, с това, което техните жители са сътворили или унищожили. Аз се надявам, че ние ще успеем да запазим нашия уникален град и ще успеем да го предадем още по-хубав на идните поколения" каза Николай Димитров.

Но макар голямото разнообразие от танцови представления и певчески изпълнения да задоволи всички претенции на стълпотворението от хора, те чакаха с нетърпение да настъпи 22:45ч. - часът в който започна грандиозният лазерен и 3D mapping спектакъл. На крепостните стени в стария град визуално бе преразказана историята за завладяването му през 812г. по един запомнящ се за всички начин. 120 интелигентни светлинни устройства, 4 лазера от най-ново поколение и 4 километра кабели бяха нужни, за да се чуват слова като това на турист, който каза: "Никога не съм виждал подобно нещо, дори и при нас нямаме такива спектакли!". За момент светлините загаснаха, хората замлъкнаха и затаиха дъх и след няколко безмълвни минути на чакане небето бе озарено от множеството фойерверки и пиротехнически средства. В продължение на 10 минути всички ние се наслаждавахме на спектакъла, който бе продължението на 3D mapping програмата.

За финал, неочаквано за всички, на стената се появи прожекция на притворена кутийка с пръстен в нея, последвана от текст: "Златце, ще се омъжиш ли за мен - Чочко". Това е историята на една млада двойка, която отбелязва 3-тата си годишнина от както се запознават не къде да е, а точно тук, в Несебър. И това става причината "Чочко" да направи една от най-големите крачки, които е предприемал в съзнателния си живот и да предложи брак на своята любима. Една история от приказките пренесла се пред портите на Старинен град - Несебър в навечерието на своя 12 вековен юбилей. Така "Златцето" каза голямо ДА на "Чочко" и заживели щастливо за дълги години.

Празниците отминават, годините текът, но моменти като този остават вечни. За любовта няма граници, а както видяхме няма и стени, които да не могат да бъдат превзети. А кой знае? Може би след 50 години когато Несебър отбелязва своята 1250 годишнина същата тази влюбена двойка ще са отново тук и ще си спомнят за тази вечер, вечер която никой от нас присъстващите няма да забрави.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: